Прощавай AliExpress та Amazon: "Слуги народу" з подачі Гетманцева готують важкий удар по ринку закордонних посилок

Влада намагається паралізувати "сірий" імпорт товарів в Україну. Однак як пропонує законопроект Гетьманцев, це лише ускладнить життя чесним громадянам, оскільки майже вся контрабанда в Україну прямує іншими шляхами

AliExpress Народні депутати України пропонують нововведення, які можуть паралізувати ринок закордонних посилок. Йдеться про нові вимоги до одержувачів посилок з-за кордону, в тому числі замовлень з популярних сайтів AliExpress і Amazon. Українці будуть зобов'язані надавати поштовому оператору копію паспорта або ідентифікаційного коду (ІПН), інакше посилку не віддадуть.

Далі ці дані будуть передаватися митним органам для посилення боротьби з контрабандою. Це випливає із законопроекту № 4279, оприлюдненого на сайті Верховної Ради, зазначають Патріоти України.

Проект закону був схвалений для ухвалення у другому читанні парламентським комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики. Цей законопроект разом із пов'язаним № 4278 було ухвалено Верховною Радою в першому читанні ще 27 січня.

Варто зазначити, що норма про надання копії паспорта або ІПН одержувачами закордонних посилок з'явилася в законопроекті лише при підготовці до другого читання. Ініціатором поправки виступив народний депутат від партії «Слуга народу» Данило Гетманцев.

У разі, якщо норму про надання копії паспорта або ІПН буде ухвалено, постраждають пересічні українці, які замовляють для особистих потреб товар на міжнародних онлайн-майданчиках — AliExpress, Amazon, eBay і ін. Це пов'язано з тим, що посилку більше не можна буде отримати через абонентські скриньки в своїх будинках або поштоматах, лише шляхом особистої присутності у відділенні поштового оператора.

В «Укрпошті» раніше заявляли, що нововведення про запитування у клієнта копії паспорта або ІПН кожен раз при отриманні замовлення, щоб потім передати цю інформацію митним органам, абсолютно не вирішує проблему контрабанди. У загальному обсязі всіх вантажоперевезень в Україні частка міжнародних посилок становить лише 2%. А контрабанда зосереджена в інших «не посилочних» 98%.

Як писали «ФАКТИ», українці не тільки купують товари на популярних іноземних інтернет-магазинах, а й продають їх там. Так, власник осетрової ферми під Києвом продає чорну ікру на Аmazon. Ікру, вироблену в Україні, купують у США, Швейцарії, Кувейті

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...

У Швейцарії хочуть, щоб українські біженці працювали, але є нюанс

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:56

Очікується, що українські біженці у Швейцарії братимуть участь у соціальному житті країни, інтегруватимуться та знайдуть роботу. Але працевлаштуватися для багатьох з них нелегко. Лише трохи менше від 23 відсотків біженців з України зараз працюють. Феде...