Раніше стільки коштувало весілля: У Росії шалено підскочила вартість трун та поховання

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну росіяни масово скаржаться на подорожчання ритуальних товарів та послуг. Про це пишуть "Важливі історії", передають Патріоти України.

Середня вартість похорону в Росії за підсумками 2023 року склала 54,9 тис. рублів, і це на 16% більше, ніж у 2022 році, коли похорон коштував 47,3 тис. рублів. В окремих регіонах це зростання виявилося вищим. Наприклад, у Ленінградській області, де похорон у 2023 році подорожчав на 31%, або в Ямало-Ненецькому автономному окрузі, де їхня вартість зросла на 54%.

Наприклад, у ціні зростають пам'ятники, а сім'ям загиблих на війні, за словами вдів, часом доводиться платити за них більше, ніж звичайно. Подорожчало й саме поховання: місцева влада ховає учасників війни в Україні за завищеними цінами. Жителі окремих російських міст масово скаржаться, що похорон став коштувати "як весілля": ритуальні послуги подорожчали в кілька разів, і людям доводиться "накопичувати не на мрію, а на поховання".

Дорожчає в Росії також послуга з виготовлення труни. На лютий 2024 року, за даними Росстату, її вартість по країні в середньому дорівнювала 7,4 тис. рублів. За два роки (з лютого 2022-го) виготовлення труни подорожчало на 66%. У період пандемії коронавірусу подорожчання послуги було менш швидким: на 3% за 2020 рік і стільки ж за 2021 рік.

У ціні за два роки війни, за офіційними даними, зросла послуга кремації. У період з лютого 2022-го до лютого 2024-го кремація подорожчала на 52% (з 21 до 32 тис. рублів). За попередні роки Росстат не публікував, але, як зазначали учасники ринку, попит на кремацію помітно зріс під час пандемії коронавірусу.

У ритуальному бізнесі, як і в будь-якому іншому, на збільшення цін впливає сукупність факторів, пояснює експерт з ритуального ринку та власник однієї з похоронних компаній, який попросив про анонімність. Серед них - інфляція, зміна курсу валют, подорожчання сировини (зокрема, деревини та металу).

На зростанні вартості ритуальних послуг позначилося і запровадження санкцій, зазначає експерт. Раніше при виготовленні трун часто використовувалися лакофарбові матеріали з Італії, а обладнання для крематоріїв привозилося з Чехії, Угорщини, Німеччини. Наразі відбувається налагодження імпортозаміщення, і ритуальний ринок перебуває "у стані перехідного періоду".

Важливий крок: Переселенцям планують надавати субсидії на оренду житла

понеділок, 8 липень 2024, 12:49

Уряд планує надавати субсидії на оренду житла для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), щоб зменшити їхнє фінансове навантаження. Наразі документ винесено на обговорення серед представників влади, депутатів та громадськості, після чого його розгляне уряд,...

В Україні частково скасували графіки відключень на 8 липня: Чого чекати

понеділок, 8 липень 2024, 10:27

З 10:30 до 14:00 обмеження скасовані для всіх областей, заявили в "Укренерго", передають Патріоти України.