"Разруха не в клозетах, а в головах": Експерт про те, як українців "кинули" з цінами на електроенерію

"На жаль, прогнози збуваються… Тиждень тому я писав, що в зв’язку з приходом до влади взагалі в Україні і, зокрема, у Міністерстві енергетики, профанів та невігласів, варто очікувати підвищення тарифів на електроенергію для населення", - пише у своєму блозі Павло Роднін, передають Патріоти України, і продовжує:

"Так і вийшло, пропозиції вже надійшли. Аннушка розлила олію... Попередній Уряд "кращих" в історії країни реформаторів загнав електроенергетику у безвихідь, а нинішні, суцільно "виконуючі обов’язки", його остаточно доконають.

Ті рішення, які вони зараз приймають, прикриваючись кризами у різних сферах життя країни, працюють не на системне вирішення проблем, а на ситуативне загашення полум’я гасом та бензином.

Не буду довго зупинятись на причинах проблем в електроенергетиці. Вони, насправді, фундаментальні, і про них вже багато написано.

Скажу тільки, що рішення зменшити в структурі генерації долю найбільш дешевої атомної енергетики на користь теплової, що контролюється відомими олігархами, точно не на користь державі та її мешканцям.

Краще, навпаки, збільшувати долю атомної енергетики в структурі електрогенерації, та вкладати інвестиції, що формуються за рахунок більш дешевої електроенергії, у балансуючі (маневрові) потужності. Про що напишу окремо.
Що, сьогодні, пропонують представники «найбільш реформаторського» Уряду?

З 1-го січня 2021-го року відмінити, діючий для населення, тариф на перші 100 кВт електроенергії. Та вирівняти його з тарифом на наступне, після перших 100 кВт, споживання.

Нагадаю, сьогодні, для населення діє наступний тариф: перші 100 кВт споживання – 0,9 грн/кВт, далі – 1,68 грн/кВт. Тобто, з наступного року ми будемо сплачувати за всю спожиту електроенергію – 1,68 грн/кВт.

Далі, більше, – ще через рік "реформатори" пропонують вирівняти тарифи для населення з тарифами для промисловості. Що, сьогодні, коливаються в межах 1,8 – 1,9 грн/кВт.

Як казав герой одного фільму: "От і рахуйте…" А, ще, для повноти картини, оцініть наступне: оптова ціна, що діє на ринку електроенергетики України, від якої формується кінцева ціна для споживачів, коливається сьогодні в межах 40-50 Євро/МВт-год. Запам’ятали?

Оптова ціна електроенергії у Норвегії – 6,7 Євро/МВт-год. У Швеції – 8,0 Євро/МВт-год. У Франції – 16,5. У Данії – 19,8. У Австрії – 26. У сусідній Угорщині – 31,6 Євро/МВт-год.

І дуже показова для нас ситуація у Німеччині. Де зупинена вся теплова генерація. А доля відновлювальної генерації в структурі виробництва електроенергії становить більше 30%. Оптова ціна у Німеччині – 26,4 Євро/МВт-год.

Порівняйте з нашою ціною. І я Вас запевняю, джерела кризи в електроенергетиці України не в нерозв'язних технічних проблемах. Джерела цієї кризи у ролі олігархів, які впливають на рішення своїх протеже у владі, та, як казав професор Преображенський: "Разруха не в клозетах, а в головах…".

Гривня оновила антирекорд до долара США: Нацбанк підтягнув офіційний курс до біржевого

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:56

За підсумками торгів на міжбанку Нацбанк встановив офіційний курс гривні до долара на п'ятницю, 19 квітня, на рівні 39,6037 грн/$. Це новий історичний мінімум, попередній було зафіксовано на початку цього тижня на рівні 39,5737 грн/$. . Водночас курс...

В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...