Рішення для виживання, але не для життя: Скільки насправді коштує електроенергія від генератора

Електроенергія, яка виробляється за допомогою генераторів, коштує в Україні в 11 разів дорожче, ніж струм із мережі. Тому використання генераторів можливе лише в екстрених ситуаціях і точково, передають Патріоти України.

Забезпечити ними стабільність енергосистеми на постійній основі неможливо. Про це розповів OBOZREVATEL директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко (дивитись відео можна нижче).

"Генератор – це не питання ефективності, це питання суто безпеки. Тому що вартість кіловат-години з генератора точно більша за 20 грн. І я знаю багатьох людей, які мають генератор, але включають його, тільки щоб зарядитися, і потім вимикають. Вони не можуть собі дозволити постійно використовувати генератор, коли немає електрики", – розповів Харченко.

Для порівняння: побутові споживачі в Україні платять за світло за тарифом 1,68 грн за кВт-год, що більш ніж в 11 разів дешевше порівняно зі струмом від генераторів. Бізнес платить за світло більше (понад 5 грн за кВт-год), але навіть комерційні тарифи незрівнянні з витратами на генерацію струму з бензину та дизеля.

Ба більше, деякі генератори не розраховані на постійне виробництво електроенергії. Передбачається, що їх включатимуть лише в екстреній ситуації.

"Звичайно, є різні генератори. Але це все одно рішення для складної години, для моменту відключення електроенергії. Це рішення виживання, а не постійного життя", – резюмував Харченко.

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

Готують варіанти: Cтало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...