"Серйозна криза чекає на Україну після виходу з карантину, кожен місяць якого обходиться в 120 млрд грн ВВП", - економіст

Щомісяця карантин обходиться Україні в 120 мільярдів гривень - це 30-40% місячного обсягу ВВП. Відбуваються вже незворотні процеси в економіці. Це загрожує банкрутством слабких підприємств, масовими неплатежами між суб'єктами економіки в посткарантинний період. Про це виданню "Апостроф" розповів експерт інституту GROWFORD Олексій Кущ, передають Патріоти України.

"Щомісяця карантин обходиться Україні в 120 мільярдів гривень ВВП – це 30-40% місячного обсягу. У річному обчисленні – це втрата 2-2,5% від темпів зростання ВВП. А ми планували рости на 3%. Ті, хто надають товари і послуги, втрачають приблизно 240 млрд грн в місяць", – сказав він.

За словами Куща, зараз країна знаходиться в зоні падіння ВВП, а економіка в 2020 році вже не виросте. "Мова йде про те, наскільки глибоко ми впадемо. Відбуваються вже незворотні процеси в економіці. Це загрожує банкрутством слабких підприємств, масовими неплатежами між суб'єктами економіки в посткарантинний період. Нацбанк оцінює в перспективі падіння нашого ВВП на 5%, МВФ – на 7%. Я думаю, що темпи падіння нашого ВВП будуть до 10%", – додав він.

Експерт також розповів, як країна буде відновлюватися після карантину. За його словами, Україну чекає дуже важкий період.

"Зараз економіка живе на старих запасах. Але після карантину їй доведеться адаптуватися до реальності, що склалася. Так що, основна криза чекає нас попереду. Посткарантинний період додасть в темпах падіння ще кілька відсотків. Змінилася кон'юнктура зовнішніх ринків також додасть кілька відсотків падіння. Світова економіка теж занурюється в кризу, сировини споживати будуть менше. Відповідно, Україна як сировинна економіка відчує на собі це першими. Будуть падати ціни на наші товари – продукти сільського господарства, метал", – вважає експерт.

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...