Ще не кінець! Ключовий овоч в Україні незабаром суттєво здорожч - що відбувається

Зимові ціни на картоплю в Україні ймовірно підскочать до 50-55 гривень за кілограм. Про це розповів аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка в інтерв'ю "Українському радіо", передають Патріоти України.

За словами Гопки, зараз на гуртовому ринку середня ціна картоплі становить 19-22 грн, а в супермаркетах – 30-35 грн за кілограм. Висока ціна насамперед зумовлена літньою посухою, через що аграріям у деяких регіонах країни не вдалося повноцінно зібрати врожай. Водночас на українців чекає підвищення податків, "тому якогось суттєвого зниження цін, на жаль, не буде".

Аналітик додав, що у жовтні зазвичай на ринку є максимальна пропозиція картоплі, що відповідно призводить до сезонного падіння цін. Але цього року ситуація нетипова – в деяких регіонах зараз картоплю навіть ще намагаються дозбирувати, і це не другий врожай у сезоні, а перший, який не змогли вчасно зібрати через надто твердий ґрунт.

"Загалом це стосується більше Центральної і Східної України. Можливо на Західній не було дуже великих таких проблем, тому що там трохи інший клімат. Але в загальній картині ще фіксується те, що картопля в невеликих обсягах, але ще збирається, і це вплинуло на ціну. Але навіть якщо ми зберемо цю картоплю, то я не впевнений, що ціна дуже сильно знизиться. Тому що ми входимо в той період, коли нас очікує історичне підвищення податків, плюс дорожчає пальне, що вплине на логістику, перевезення до кінцевого споживача, тощо. Тому якогось суттєвого зниження цін, на жаль, не буде", – пояснив Гопка.

Він зауважив, що ціни на картоплю у наступні місяці, скоріш за все, тільки збільшуватимуться, адже врожай потребує додаткових витрат під час зберігання.

"Найімовірніше, що в квітні переважна більшість продукції, яка буде на поличках, це буде імпортна продукція… Для кінцевого споживача з усіма націнками, я думаю, що ми можемо спокійно підійти до ціни 50-55 грн за кілограм, це точно. Але це такий оптимістичний варіант. Реалістичний може бути навіть трохи більшим, тобто і 60 грн", – спрогнозував аналітик.

На думку Максима Гопки, імпорт картоплі з Єгипту та ЄС навряд чи сприятиме стриманню зростання цін на картоплю взимку.

"Треба розуміти, що в нас є додаткові витрати на логістику і тимчасове зберігання. Плюс націнка, яка присутня безпосередньо в імпортерів. Тому в комплексі все це можливо не дасть далі збільшуватись ціні, але й не зламає і не дасть їй знизитись", – підсумував аналітик.

Ще не кінець! Ключовий овоч в Україні незабаром суттєво здорожч - що відбувається

середа, 9 жовтень 2024, 18:50

Зимові ціни на картоплю в Україні ймовірно підскочать до 50-55 гривень за кілограм. Про це розповів аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка в інтерв'ю "Українському радіо", передають Патріоти України. За словами Гопки, зараз на гурто...

Вже четвертий голова після націоналізації: Топ банкір Швеції очолить правління ПриватБанку

середа, 9 жовтень 2024, 15:29

Наглядова рада ПриватБанку 7 жовтня обрала новим головою правління Мікаеля Бьоркнерта, одного із топ банкірів Швеції. Про це повідомив сайт банку, передають Патріоти України. "Обрання пана Бьоркнерта, одного із топ банкірів Швеції, вкотре демонструє еф...