Що наразі собою являє золотий запас України: Скільки благородного металу має НБУ, у якому вигляді та якою вартістю

Україна не поповнювала свій золотий запас на світовому ринку протягом трьох років. Цей показник лишається на рівні 27,1 тонни, але Нацбанк звітує про збільшення частки золота в міжнародних резервах країни – це відбувається через зростання вартості самого металу.

Цього вдалося досягти шляхом викупу золотого брухту – держава купує золото та вироби з цього металу в ломбардах та переплавляє їх на зливки, інформує "Мінфін".

З 2021 року фізичний обсяг золота в резервах Нацбанку лишається незмінним – запаси металу становлять 0,87 млн тройських унцій (27,1 тонни). З них 25 тонн тримають у готівковій формі, а 2,1 тонни – у безготівковій.

Зокрема Україна має близько 2 тисяч зливків афінованого золота, що відповідають міжнародному стандарту LGD (London Good Delivery). Такі зливки важать 400 тройських унцій (12,5 кг) і їх неможливо купити у комерційних банках.

У 2023 році Україна посіла 58 місце серед усіх країн за об’ємом золотого резерву. До лідерів списку нам дуже далеко:

  • США мають 8133 тонни;
  • Німеччина – 3355 тонни;
  • Італія – 2452 тонни.

В НБУ назвали основним джерелом поповнення монетарного золота в міжнародних резервах переробку золотого брухту. Не викуплені метал та вироби з нього купують в ломбардах і переплавляють, доводячи до 999,9 проби.

Втім грошова частка золота в міжнародних резервах України зросла з $1,76 млрд у лютому до $1,92 млрд у березні. Це сталося через подорожчання металу на світовому ринку. Варто зазначити, що від початку 2024 року курс золота встановив декілька історичних максимумів – нині ціновий рекорд тримається на рівні 2 350 доларів за унцію.

Ринок відкритий, але : Чому українські біженці тікають із Польщі до Німеччини - пояснення експертки

вівторок, 30 квітень 2024, 10:56

Німеччина є одним з головних напрямків як для українських біженців, так і трудових мігрантів. Цього року в країні дозволили працювати на підприємствах і вчити мову одночасно для заохочення працевлаштування. Про це у коментарі "Главкому" розповіла керів...

Завдяки розгрому ЧФ ВМС Росії: Експорт сільгосппродукції з чорноморських портів України сягнув довоєнного рівня, - дипломат

вівторок, 30 квітень 2024, 9:14

Про це розповів у понеділок постпред України при ООН Сергій Кислиця, виступаючи на круглому столі "Політичний діалог - подолання глобальної продовольчої небезпеки та ризику голоду: посилення колективного впливу", який було організовано Економічною і со...