Складатимуться із двох частин: Українцям перерахують усі пенсії

В Україні підготували пенсійну реформу, поки її не реалізували, проте деталі вже розроблено. В результаті проведення реформи пенсія складатиметься із двох частин, одна з яких залежатиме від зароблених балів. Бали порахують залежно від стажу та зарплати, передають Патріоти України.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. У 2025-му в Бюджетній резолюції не передбачили збільшення мінімальної пенсії. Це може призвести до того, що всі українці, які мали малі зарплати або невеликий стаж, ризикують стати ще біднішими. При тому очікується проведення щорічної індексації (її розмір залежить від темпів зростання зарплат та інфляції). Разом з тим не стали скасовувати і вікові доплати.

А от щодо системного рішення позитивних новин немає. Як стало відомо OBOZ.UA, пенсійну реформу, яка мала б покращити умови для старих пенсіонерів, поки що тримають "на паузі": на її проведення немає ані політичної волі, ані згоди партнерів.

Водночас через необхідність заощаджувати бюджетні кошти намагаються урізати доходи тих, хто вже перебуває за межею бідності. Для українців старше 80 років є доплата в розмірі 570 грн, але цих коштів недостатньо, щоб компенсувати "устарівання" виплат.

Співрозмовники OBOZ.UA в уряді анонімно розкрили трохи деталей щодо того, якою буде модель майбутньої пенсійної системи в Україні. В Мінсоці ж поки від коментарів утримуються. Отже, пенсії українців після розрахунку за новою моделлю складатимуться з двох частин:

  • соціальної (базової) частини + індивідуальної (персональної) частини

Перша частина для всіх буде однаковою, друга ж залежатиме від стажу та зарплати. У чинній пенсії є схожий показник – коефіцієнт оцінки заробітку. Проте в моделі, яку прораховують, бал використовують не просто для того, аби залежно від його розміру зменшити чи збільшити середню за три роки зарплату. Кожному балу хочуть надати грошову оцінку.

Вас може зацікавити:"Влучили з дистанції майже 1800 км": Зеленський відзначив ГУР і дві бригади ДШВ. Відео

Наприклад, у Литві, досвід якої вивчають в українському уряді, минулого року кожен пенсійний бал коштував 5,7 євро. Тобто за 35 років стажу із середньою зарплатою розмір "індивідуальної" пенсії складав 199,5 євро.

Хто зможе платити за електроенергію з жовтня за тарифом 2,16 грн за кВт*год: Ось що потрібно зробити

вівторок, 10 вересень 2024, 18:59

В Україні тариф на електроенергію у жовтні не зміниться та залишиться на рівні 4,32 грн за кВт*год. При цьому українці, які встановили двозонний лічильник, у нічний період можуть платити за світло за тарифом 2,16 грн за кВт*год, передають Патріоти Укра...

Складатимуться із двох частин: Українцям перерахують усі пенсії

вівторок, 10 вересень 2024, 18:24

В Україні підготували пенсійну реформу, поки її не реалізували, проте деталі вже розроблено. В результаті проведення реформи пенсія складатиметься із двох частин, одна з яких залежатиме від зароблених балів. Бали порахують залежно від стажу та зарплати...