Смачним уже не буде? Хліб в Україні здорожчає, але пектимуть його із третьосортного борошна - у чому причина

В Україні очікується здорожчання хліба на 20%. Однією з головних причин цього є подорожчання газу – через це пекарні опинилися на межі виживання. При цьому самі пекарі попереджають: для того, аби залишитися на плаву, їм доведеться використовувати менш якісне борошно. А це, відповідно, призведе до зниження якості самого хліба, передають Патріоти України.

Вже зараз виробники змушені брати кредити для виплат зарплати, повідомляє "Сегодня". Тому іншого виходу із ситуації, окрім підвищення ціни на свою продукцію з одночасним зниженням її якості, вони не бачать. І це при тому, що з початку 2021 року ціна на хліб в Україні і так зросла на 5-6 грн.

Наскільки здорожчає хліб

За найоптимістичнішими прогнозами, ціна на хлібобулочні вироби в Україні зросте на 10% вже до кінця цього року. Тож наприкінці 2021 року очікувана ціна становитиме:батон "Рум'янець" нарізка – 23,64 грн (станом на 15 листопада, за інформацією видання "Мінфін", він коштує 21,49 грн);

  • батон "Київський" нарізка – 23,82 грн (нині 21,66 грн);
  • хліб пшеничний – 27,17 грн (нині 24,7 грн);
  • хліб пшеничний "Цар Хліб" нарізка – 25,52 грн (нині 23,2 грн);
  • хліб житній "Український Столичний" – 34,6 грн (нині 31,45 грн);
  • хліб житній "Riga Бородинівський" – 29,35 грн (нині 26,68 грн).
Якість хліба погіршиться

Пекарі вже заявили, що разом із підвищенням цін вони будуть знижувати якість своєї продукції. "Борошно буде із заниженими хлібопекарськими характеристиками, тобто хліб може виходити не такий пухкий, не такий ароматний, не такий смачний", – розповів виданню президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дудченко.

Утім, цьому є й інша причина. Це – нестача зерна для виробництва якісного борошна, що стала результатом масового продажу української пшениці за кордон.


"Ціна на міжнародних ринках різко підскочила до рекордних показників. Вивозять пшеницю першого та другого класу – тобто саме ту, з якої можна зробити якісне борошно та спекти пухкий хліб. А зерно третього класу та фуражне – для корму худоби – залишають. З нього і доведеться молоти борошно", – підкреслює видання.

Торти в Україні здорожчали на 80%

В Україні ціни на хліб за рік зросли на 18%, на торти – аж на 80%. Великий тиск на зростання цін чинить дорогий газ.

У 2022-му здорожчання продовжиться, а ще більше ситуацію може ускладнити можливий дефіцит зернових. Так, уже наступного року вартість хлібобулочних виробів щомісяця підвищуватиметься приблизно на 1,5%, а торти можуть злетіти в ціні вдвічі.

"У таких виробах "сидять" не лише енергоносії, а й цукор, що подорожчав на 90%, і соняшникова олія, яка теж здорожчала на 90%. Плюс до всього – підвищена зарплата", – пояснює директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пензин.

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...

Вирішили зекономити? Експерт пояснив, що не так з січневим перерахунком пенсій в Україні

вівторок, 23 квітень 2024, 11:30

Незалежний консультант Сергій Коробкін, який роз'яснює положення пенсійного законодавства, розповів, чому з початку року прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися, а індексацію пенсій проводять лише у березні, передають Патріоти України. Я...