Стрес-тест пандемією: Гривня змогла витримати удар коронавірусу, - Bloomberg

Українці звикли, що кризи зазвичай обвалюють їхню національну валюту. Але в часи, коли пандемія коронавірусу завдає удар по економіці, гривня ослабла менше, ніж у попередні періоди турбулентності?, цитують Патріоти України видання Bloomberg і продовжують, - це створює простір для ще більшого скорочення процентної ставки.

Глобальна фінансова криза 2008 року, повалення проросійського режиму в Україні й подальші події після цього спричинили різку девальвацію національної валюти. Національний банк захищав гривню, продаючи валютні резерви і піднімаючи вартість позик. В 2015 році цей показник зріс аж до 30%.

Цього ж разу становище української валюти значно краще. Тож Нацбанк може продовжити скорочувати процентну ставку, що повинно допомогти економіці після зняття карантину. Показник може бути опущений нижче запланованих 7% до кінця року. Про це виданню сказав заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

Bloomberg зауважує, що в 2019 році гривня була валютою з найкращими результатами у співвідношенні до долара США. Інвестори багато вкладали в урядові локальні бонди з високою дохідністю. Однак, вихід для них виявився складнішим. Тому що про вторинний ринок немає й мови. Покупці, які не пролонгували свої активи, повинні зберігати їх до закінчення терміну дії. Це захищає гривну від негативного тиску.

Ще одним фактором підтримки української валюти стане позика від МВФ в розмірі 5 мільярдів доларів, яка чекає схвалення керівництва фонду. Київ розраховує, що зможе отримати 1,9 мільярдів доларів впродовж наступного місяця, супутньо заспокоюючи інвесторів. Все це допомогло Україні скорочувати вартість позик сім разів поспіль в квітні. Подальше зменшення вірогідне через падіння глобальних цін на енергоносії, яке допомагає стримувати зростання споживацьких цін нижче офіційного прогнозу.

Скорочення процентної ставки буде хорошою новиною для економіки, яка за підсумками року може скоротитися на 7%. І це найбільше з 2009 року. Нацбанк, однак, не панікує і не вдається до кількісного пом'якшення, як багато інших країн, що розвиваються.

"Інфляція лишається невисокою. Ситуація щодо економічної й фінансової стабільністі має непоганий вигляд", – сказав Сологуб.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...