Субсидії з 1 вересня: Ось що зміниться для українців та кому потрібно буде подати заяву

З 1 вересня 2024 року субсидії на неопалювальний сезон будуть автоматично призначені більшості отримувачів, але певним категоріям громадян потрібно буде подати нову заяву до Пенсійного фонду. Тим, хто не подав заяву до 1 липня, субсидії нараховуватимуться з місяця звернення, а не з початку періоду, передають Патріоти України.

Про це пише Урядовий портал. Вересень є останнім місяцем неопалювального сезону, протягом якого українці ще отримуватимуть субсидії для покриття витрат на житлово-комунальні послуги. Однак вже з жовтня ситуація суттєво зміниться, оскільки почнеться опалювальний сезон, який традиційно супроводжується підвищеним споживанням енергії та, відповідно, збільшенням витрат.

Автоматичне призначення субсидій більшості отримувачів

Для більшості громадян, які вже є отримувачами субсидій, процес їхнього нарахування залишатиметься автоматичним. Це означає, що додатково звертатися до органів Пенсійного фонду (ПФУ) не потрібно, якщо не змінилися дані про майновий стан чи склад домогосподарства.

Пенсійний фонд, на основі вже наявних даних, здійснить перерахунок розміру субсидії, яку отримає кожне домогосподарство. Це спрощує процедуру для багатьох українців, оскільки їм не потрібно подавати нові заяви або проходити додаткові перевірки.

Категорії громадян, які потребують подання нових заяв

Однак, є певні категорії громадян, для яких автоматичне призначення субсидії не діятиме. Таким людям необхідно особисто звернутися до ПФУ із заявою та декларацією про доходи та витрати. До цієї категорії відносяться:

  • орендарі житлових приміщень, які сплачують житлово-комунальні послуги;
  • внутрішньо переміщені особи (ВПО), що проживають у складі домогосподарств;
  • домогосподарства з меншою кількістю фактично проживаючих осіб, ніж зареєстрованих;
  • ті, хто претендує на субсидію для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Також звернутися до ПФУ необхідно тим, хто в опалювальний сезон отримав субсидію у розмірі 0,00 грн. А також тим, хто проживає на тимчасово окупованих територіях або територіях активних бойових дій, та не звертався за перепризначенням субсидії з початку повномасштабного вторгнення.

Зміни в правилах нарахування субсидій також стосуються тих, хто проживає на окупованих територіях або в зоні бойових дій. Для таких громадян завершився період дії особливого порядку виплати субсидій, і для продовження їх отримання необхідно було звернутися до органів ПФУ з відповідною заявою та документами до 1 липня 2024 року. Якщо цього не було зроблено, субсидії будуть нараховані не з початку неопалювального періоду, а з місяця подання заяви.

Як подати заяву на субсидію

Подати заяву на субсидію можна кількома способами. А саме:

  • поштою або особисто в одному із сервісних центрів Пенсійного фонду України;
  • онлайн через портал електронних послуг ПФУ або мобільний додаток ПФУ, обравши опцію "Заява на житлову субсидію чи пільгу";
  • через портал Дія, ввівши у пошуку "Заява на субсидію";
  • у центрах надання адміністративних послуг та через уповноважених осіб виконавчих органів місцевого самоврядування.

Для подання заяви в електронному вигляді необхідно мати кваліфікований електронний підпис (КЕП), що забезпечує безпеку передачі даних.

Можливість відновлення втраченої субсидії

Якщо субсидію було відмовлено через певні обставини, громадяни мають право на перегляд своєї справи. Для цього необхідно протягом 30 днів надати відсутні документи і виправити неточності.

Оформити субсидію можуть як особи, зареєстровані в житловому приміщенні, так і незареєстровані, але фактично проживаючі там на підставі договору оренди. ВПО, які проживають у житлі без укладення договору оренди, також можуть претендувати на субсидію, подавши відповідну заяву.

"З вересня ми заходимо в бюджетний процес": Стефанчук анонсував важкі рішення для України

вівторок, 27 серпень 2024, 11:58

З вересня в Україні розпочнеться бюджетний процес, який обіцяє бути складним і вимагатиме прийняття важких рішень. Про це заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, передають Патріоти України. "Прийняття бюджету одна з найважливіших функцій парламе...

Торгова війна в розпалі: Канада введе 100% мита на китайські електромобілі

вівторок, 27 серпень 2024, 11:45

США запровадили 100% мита на електромобілі китайського виробництва і Європейським Союзом введе 100% мита на імпорт китайських електромобілів і 25% на китайські сталь та алюміній. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Мита поширюються на всі ...