Тільки дрібні та дуже дрібні: У Росії не знайшли жодного нового великого родовища нафти

Росія повністю зникне зі світового ринку нафти до середини 2030-х, заявив два роки тому в інтерв'ю Bloomberg наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед бен Сальман.

Нафтова «казка», в якій понад 50 років живе Росія, обмінюючи «чорне золото» на валюту, технології і споживчий стиль життя, із загрозливою швидкістю наближається до фіналу, зазначають Патріоти України.

Посилений видобуток на старих, ще радянських родовищах призводить до їх прискореного виснаження, а нових покладів з дешевою і легкою для вилучення нафтою виявити не вдається. За першу половину 2020 року в Росії вдалося знайти і поставити на державний баланс 11 нових родовищ вуглеводневої сировини, повідомляє «Інтерфакс» з посиланням на матеріали Мінприроди. Втім, обсяг запасів цих родовищ склав всього 30 млн тонн. Це в 9 разів менше, ніж було видобуто за той же період (близько 270 млн тонн).
З усіх покладів переважна більшість відносяться до категорії дрібних і дуже дрібних. Лише одне родовище за категоріями АВ1С1 є «середнім». Це Новоогненне родовище в Ямало-Ненецькому автономному окрузі, про відкриття якого оголосила «Роснефть». Втім, і воно має запаси в розмірі всього 21 млн тонн (за категоріями С1 + С2). Це 4% від поточного річного видобутку в країні і приблизно 4 тижні російського нафтового експорту.
У минулому році ситуація була не краща: всі 59 родовищ, поставлених на державний баланс, відносилися до категорії «дрібних», зазначає Рахункова палата в доповіді про стан мінерально-сировинної бази.
В середньому новими відкриттями компенсується не більше 25% запасів нафти, що закінчуються. При цьому значна частина відкриттів, про які рапортують сировинні компанії і які реєструє держава, виявляються «фейковими» і не підтверджуються в результаті переоцінки, розвідки і видобутку.
У сумі з 2016 року були визнані неіснуючими в реальності запаси нафти і конденсату на 2,278 мільярда тонн, що становить майже п'ять річних обсягів видобутку. За той же період через непідтвердження довелося списати 6,041 трильйона кубометрів газу - понад дев'ять річних обсягів видобутку, підрахували в СП.
Сировинним держкомпаніям важливо показати, що їх ресурсна база залишається стабільною: нові відкриття покривають обсяги, які витягуються з надр і продаються за кордон. Але ефективність геологорозвідувальних робіт, які виконуються за рахунок бюджету, «необгрунтовано завищують», констатує Рахункова палата: в економічно доступні запаси переводяться прогнозні ресурси з ймовірністю підтвердження 25-35% і нижче.
У міру того, як виснажуються родовища-гіганти, де качають нафту з часів СРСР, над російською економікою нависає проблема втрати ключового джерела твердої іноземної валюти, на яку імпортуються технології, обладнання та споживчі товари.
До критичної точки, згідно «Стратегії розвитку мінерально-сировинної бази», залишається близько 7 років. Починаючи з 2025 року фонд діючих родовищ перестане справлятися з навантаженням. А до 2035-го, за оцінкою Міненерго, обсяги виробництва можуть впасти практично вдвічі - з нинішніх 553 млн тонн на рік (11,4 млн барелів на день), до 310 млн тонн (6,3 млн барелів на день).
Особливо гостро проблема стоїть в Західному Сибіру, який зараз дає кожен другий барель, що отримують із надр. Якщо нічого не робити, в песимістичному сценарії спад там буде більш ніж дворазовим - з 330 до 146 млн тонн на рік, бив на сполох в 2018 році глава Міненерго Олександр Новак.
Росія повністю зникне зі світового ринку нафти до середини 2030-х, заявив два роки тому в інтерв'ю Bloomberg наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед бен Сальман. Він додав, що Ер-Ріяд готовий замістити російські поставки.

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...