"Це - оазис виживання": Чому і як треба боротися з тіньовою економікою в Україні

Обсяг нашої економіки в тіні за даними МВФ складає 43 відсотки. Це дуже багато, говорить в інтерв'ю журналу "Країна" експерт із питань податкової й митної політики В'ячеслав Черкашин, повідомляють Патріоти України.

"Тіньова економіка може бути навіть корисною. Питання у її розмірі. У нас її забагато - 43 відсотки, каже Міжнародний валютний фонд. Для багатьох "тінь" - оазис виживання. Підприємці закидають місточок із неї в офіційну економіку. Умовно, продають один чайник офіційно, два - ні. З першого людина готова заплатити 60 відсотків податку, в з двох хоче отримати гроші на життя", - пояснює експерт.

На його думку, треба зменшити вплив держави на бізнес, знизити податки, прибрати пільги. "Маємо 260 податкових пільг. Наприклад, 27 років дотуємо українські автомобілі. Хто на них їздить? Це величезні суми. І не зрозуміло, наскільки ефективні. Таким чином втрачається близько 350 мільярдів гривень в рік - це загальний податковий провал. Для нас оптимальний показник тіньової економіки - 10-12 відсотків", - додає В'ячеслав Черкашин.

Джерело: Gazeta.ua

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...