Ціни будуть значно нижчими: В Україні з'явиться новий вид оренди

В Україні незабаром з'явиться новий вид оренди - соціальний. Йдеться про житло у будинках, які належатимуть місцевим громадам. Розмір оренди буде значно нижчим, ніж на ринку. У деяких випадках у орендарів з'явиться можливість викупу житла. Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA, передають Патріоти України.

Зараз в Україні розроблюють нове житлове законодавство, розповідає авторка цих змін, голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

"Нове житлове законодавство – рамковий законопроєкт "Про основні засади житлової політики" – має створити, зокрема, низку механізмів, які дадуть можливість кожному українцю реалізувати своє право на житло. Зробити це можна буде за допомогою кількох інструментів", – розповідає Шуляк.

У Раді планують створити новий вид оренди – соціальний. Саме це має змінити правила гри на ринку. У Польщі, Угорщині, Німеччині і будь-якій країні ЄС малозабезпеченим пропонують оренду соціального житла. У Фінляндії половина від всього житла, яке здається в оренду, – соціальне. У Данії – 20%. В Україні цей показник у рази менший – всього 1,5%.

"Поява в Україні такого соціального житла, по-перше, суттєво змінила б конʼюнктуру ринку оренди. Оскільки ціни на його оренду будуть нижчими, ніж ринкові, приватні гравці будуть змушені переглянути свої – подекуди взяті з довідника "стеля". По-друге, соціальна оренда відбуватиметься виключно "в білу", а це означатиме безпеку для орендарів", – каже Шуляк.

В Україні зараз одні з найменш доступних квартир. Наприклад, якщо в Німеччині, згідно з даними Numbeo, на середню зарплату можна орендувати 4,66 квартир (тобто на 10 середніх зарплат – 46 квартир), то в Україні – всього 1,64 квартири. Це найгірший показник у Європі.

"Не чекаючи ухвалення рамкового законопроєкту ("Про основні засади житлової політики"), ми спільно з Міністерством відновлення почали готувати наступний – "Про соціальне житло", в якому детально пропишемо всі моменти, повʼязані зі створенням житлового фонду соціального призначення. У документі будуть відповіді на питання, що це за фонд, яке житло туди входитиме, з яких джерел він буде формуватись, на чиєму балансі перебуватиме", – каже голова комітету.

Соціальне житло складатиметься з трьох типів об'єктів:

  • багатоповерхівки, які вже є у власності громад (часто вони потребують ремонту, відновлення);
  • багатоповерхівки, які побудують за гроші міжнародних партнерів;
  • багатоповерхівки, які в майбутньому побудують за рахунок сплаченої соціальної оренди.

Для формування цього фонду проведуть інвентаризацію всіх обʼєктів, які є у громади. Крім того, міжнародні партнери готові надати для цього 200 млн євро (мова про Європейський інвестиційний банк). "І головне – платежі, які орендарі сплачуватимуть за соціальну оренду, йтимуть у фонд, з якого також буде будуватися нове житло для житлового фонду громади", – пояснює Шуляк.

В Україні будуть урізати деякі бюджетні витрати: Чи вдасться цим замінити підвищення податків

середа, 7 серпень 2024, 11:22

Щоб закрити дірку в бюджеті на 500 млрд грн, влада урізатиме деякі бюджетні витрати, які фінансуються коштом міжнародної допомоги. Однак через те, що ці гроші країна не може використовувати для військових цілей, отримати в такий спосіб велику суму не в...

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...