Ціни на бензин в Україні залишаться високими: У НБУ розповіли, як сильно дорожчатиме пальне

Попри те, що зростання цін на автопаливо в Україні суттєво уповільнювалося - до 66,2% у вересні - їхній рівень залишається високим. У майбутньому ж його вартість продовжить зростати – хоча й меншими темпами. Очікується, що підвищення цін становитиме до 20% на рік. Про це повідомили у Національному банку України (НБУ), , передають Патріоти України.

Там зазначили: уповільнення зростання цін у жовтні викликано двома факторами. Зокрема:

  • зниженням світових нафтових цін;
  • насиченням ринку завдяки налагодженню логістики та поновленню конкуренції між АЗС.

Подальше поступове зниження світових цін на нафту, зазначили в Нацбанку, ще більше уповільнить зростання цін – до 20% на рік. Однак, підкреслили там, "очікуване повернення системи оподаткування пального на довоєнний рівень зберігатиме їх високими".

"Ефекти перенесення високих цін на пальне триватимуть і надалі, зумовлюючи, зокрема, здорожчання транспортних послуг. Це підживлюватиме загальну інфляцію", – резюмували в НБУ.

Крім цього, там наголосили, що у 2022 році ціни в Україні зростуть на 30%, а наступного року – на 21%. У 2024-му зростання цін очікується на рівні 10%.

Також у регуляторі очікують, що 2022-го економіка скоротиться майже на 32% через руйнівні наслідки повномасштабної війни. Наслідки війни ж обмежуватимуть відновлення, тож у 2023-2024 роках темпи зростання ВВП становитимуть близько 4-5% на рік. Безробіття ж у 2022 році складатиме майже 30%. Номінальні зарплати знизяться на 12-13%, а з вирахуванням інфляції – на чверть.

Пенсії в Україні порахують за єдиною формулою: Стало відомо, хто отримає майже 10 тис. на місяць

вівторок, 16 квітень 2024, 14:56

В Україні з мінімальною зарплатою розмір пенсії становитиме 2361 грн. Водночас із середньою зарплатою можна отримувати 4741 грн. Українець, який отримує зарплату вдвічі вищу за середню, зможе отримувати пенсії у розмірі 9 491,5 грн. Чим більша зарплата...

Війна не завада: У Міноборони під час аудитів виявили порушень на понад 10 мільярдів

вівторок, 16 квітень 2024, 11:28

За підсумками внутрішнього аудиту, яке проводило Міністерство оборони України, виявлено порушення на загальну суму більше ніж 10 млрд грн. Про це в інтерв’ю "Укрінформу" повідомив заступник міністра оборони України Юрій Джигир, передають Патріоти Украї...