У 2-3 дорожче: У Раді розповіли, чи допоможе Україні електроенергія з Європи

Імпорт електроенергії в Україну здійснюють промислові підприємства в обсязі 200-300 мегават на годину при загальному споживанні в країні 12 тисяч мегават на годину. Про це сказав голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус В ефірі телемарафону, зазначивши при цьому, що обсяг 200-300 мегават - це не достатній обсяг з точки зору загальної енергосистеми, передають Патріоти України.


"Станом на зараз обсяг 200-300 мегават, це не дуже великий обсяг з точки зору загальної енергосистеми. Обласний центр середній може споживати більше електроенергії", - сказав він.

За словами депутата, цей імпорт здійснюють певні підприємства, у яких електроенергія не займає багато у виробництві, – до 10% від постійного виробничого процесу, але вона вкрай необхідна. При цьому електроенергія з Європи в 2-3 рази дорожча, ніж в Україні.

В цілому такий імпорт корисний і це дає можливість збалансувати роботу енергосистеми, але дає тільки близько 2% від загального споживання.

"З вечора суботи (21 січня - ред.) почався цей імпорт, це більш-менш відчутні обсяги, але вони не є критично великими з точки зору загальної енергосистеми, тому що ми споживаємо близько 12 тисяч мегават на годину, а імпорт – це 200-300 мегават на годину", - додав Герус.

Імпорт електроенергії в умовах війни:

У 2023 році почався імпорт електроенергії в Україну з Європи, поки в невеликих обсягах, проте Міністерство енергетики розраховує на його збільшення. У січні Кабінет міністрів пообіцяв промисловим споживачам, що буде налагоджений імпорт електроенергії з ЄС.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...