У банках України зміниться прибутковість депозитів: Ось що буде зі ставками до кінця року

В Україні у другому півріччі 2024-го і до кінця року очікується падіння чистого прибутку від розміщення гривневих коштів на депозитах. Незважаючи на те, що ставки на довгі вклади (1-2,5) року залишаться на рівні до 15% річних, прибутковість може впасти до 4-5% через прискорення інфляції. Тим не менш, гривневі депозити все одно залишаться у 2-2,5 рази вигіднішим, ніж зберігання грошей в інвалюті, передають Патріоти України.

Про це у коментарі OBOZ.UA розповів голова правління Глобус Банку Сергій Мамедов. За його словами, фінустанови у другій половині 2024 року зосередяться саме на розвитку депозитних програм з термінами рік і більше.

За розрахунками банкіра, до кінця року, порівняно з першим півріччям, обсяг нових депозитних вкладів може зрости в межах 5-7%. Однак він попередив, що до кінця року розмір чистого прибутку за вкладами у національній валюті може знизитися до 4-5%.

"Очікується, що, незважаючи на досить жваву інфляцію, кількість нових вкладів поступово зростатиме. Тому є головна причина: зараз для більшості громадян саме гривневі вклади є найбільш прийнятною можливістю не тільки зберегти власні заощадження від знецінення, а й отримати досить пристойний чистий прибуток, який, до речі, майже в 2-2,5 рази вищий за прибуток вкладів у доларах. або євро", – наголосив експерт.

Нагадаємо, банки вже різко знизили річні за ультракороткими вкладами у гривні ще у травні – до 6-11% залежно від терміну. А до кінця літа середні ставки за всіма гривневими депозитами будуть на рівні травня-червня і становитимуть 13-14% річних, прогнозував банкір Дмитро Замотаєв.

В Україні скасували відключення світла у частині населених пунктів, але є нюанс

четвер, 18 липень 2024, 17:56

В Україні скасували відключення світла у прифронтових зонах, а також поблизу кордону з агресоркою Росією та Білоруссю. Кабмін запровадив відповідну норму. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду, передають Патріот...

На атомних станціях сталися три аварії за три дні: Харченко закликав владу не приховувати реальну ситуацію

четвер, 18 липень 2024, 16:56

"Два дні поспіль читаю зведення Міністерства енергетики з особливою увагою", - пише директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко, передають Патріоти України. "Причина в тому що два дні тому на Південноукраїнській АЕС, судячи з усього від сп...