У Кремлі можуть зеленіти від люті: У Європи з'явилося більше газу, ніж потрібно

Країни Європи накопичили більше запасів природного газу, ніж їм потрібно через різке збільшення імпорту зрідженого газу та теплої погоди. Про це повідомляє Bloomberg у вівторок, 25 жовтня, передають Патріоти України.

Вказано, що європейські ПСГ виявилися майже заповненими ще до того, як розпочався опалювальний сезон. Ціни на газ також різко знизилися і становлять менше третини свого піку, який був встановлений цього літа.

При цьому основні ризики ще попереду: багато залежить від погоди, різке похолодання швидко змусить Європу розпочати використання запасів. Уряд також стурбований можливістю нових диверсій на енергетичних об'єктах. Але наприкінці жовтня континент перебуває у кращій формі, ніж політики могли сподіватися.
"Очікується, що надлишок газу в Європі триватиме, як мінімум, до грудня. Малоймовірно, що у листопаді Європа побачить тривале похолодання", - заявив провідний аналітик та старший метеоролог італійської енергетичної компанії Illumia Джакомо Масато.
Скорочення попиту на газ у 2022 році оцінюється, приблизно, на 7-9%, "переважно за рахунок відключення великих промислових споживачів". Однак це не досягає цільового показника ЄС у 15%.
За даними Gas Infrastructure Europe, європейські сховища заповнені на 93,6%, а у Німеччині – на 97,5%. Це забезпечує певний комфорт для ринку, в Німеччині цього достатньо для задоволення попиту лише на два місяці холодної погоди, тож Європі потрібно буде продовжувати залучати вантажі зрідженого газу.
Нині кораблі продовжують прибувати. Північно-Західна Європа планує прийняти 82 LNG-танкери цього місяця, що на 19% більше, ніж у вересні.

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...