У нас точно війна? "Укрзалізниця" виплатила "Сбербанку России" 131 мільйон доларів

Для виплати боргу перед банком країни-агресора держкомпанія спеціально випустила п'ятирічні євробонди.

Укрзалізниця погасила зобов'язання перед АТ Сбербанк на суму $131 млн незважаючи на кризовий стан і потенційну можливість реструктуризації або судового оскарження боргів, повідомляють Патріоти України.

Зокрема, в матеріалі сказано, що для виплати боргу перед банком країни-агресора збиткова держкомпанія спеціально випустила п'ятирічні євробонди.

При цьому, за словами автора, операція проводилася з відома наглядової ради. "27 квітня 2021 року наглядова рада АТ "Укрзалізниця" на позачерговому засіданні під чітким керівництвом голови Шевки Аджунера погодила залучення єврооблігацій у розмірі 300 млн доларів під 7,9 відсотків , йдеться в матеріалі.

За словами автора, у презентації, яку роздали членам наглядової ради з метою залучення зовнішнього фінансування було зазначено "погашення заборгованості за існуючими кредитами / позиками та поповнення обігових коштів". У тому числі перед АТ "Сбербанк".

За попередньою інформацією, компанія не змогла або не захотіла провести переговори про реструктуризацію свого боргу або викупу її з дисконтом, як це зробили всі інші без винятку державні компанії, які мали борги перед "дочкою" російського банку після початку війни, йдеться в матеріалі.

"Наприклад, Державна холдингова компанія "Артем", яка заборгувала АТ Сбербанк $10,2 млн і 203,8 млн грн. все ще продовжує судитися з росіянами і веде переговори про отримання значного дисконту", йдеться в статті.

За даними автора, під час презентації голова наглядової ради компанії Аджунер прямо зазначив, що він і в.о. голови правління "Укрзалізниці" погодили це рішення з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем.

"На початку травня 2021 року Міністерство фінансів України надало схвалення Угоди, про що було особисто повідомлено прем'єр-міністру. І це не перший транш, який перерахувала Укрзалізниця банку країни-агресора. Виплата боргів російському банку стала вже системною практикою компанії і Івана Юрика - в грудні 2020 року компанія погасила свій гривневий борг перед "Сбербанком" у розмірі 175 млн грн. І це при тому, що компанія вже третій рік поспіль знаходиться в критичному фінансово-економічному стані", - зазначає автор.

Він також додає, що погашення боргу перед АТ "Сбербанк" відбулося напередодні рішення РНБО щодо кризової ситуації та надання доручення Денису Шмигалю про необхідність введення в компанію тимчасового управління.

Джерело: Цензор.НЕТ

Готують варіанти: Cтало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...