У Німеччині бояться зупинки "Північного потоку-2", - експерт

Фінансування газопроводу в основному здійснюється за рахунок приватних компаній, серед яких частина інвестицій належать німецьким.

Німеччина не виділила на будівництво "Північного потоку-2" жодного євро, при цьому в проєкті беруть участь великі німецькі компанії. У разі, якщо газопровід зупинять, владі буде складно компенсувати їм витрати, інформують Патріоти України.

Крім того, якщо не буде добудований "Північний потік – 2", то знецінюються інвестиції, зроблені для реалізації магістрального газопроводу Eugal, бо цей газопровід вже повністю побудований силами німецьких компаній. Через це Німеччина не може допустити зупинку проєкту, розповідає в коментарі експерт в галузі енергетики Борис Марцинкевич.

"Згода уряду Німеччини на те, що їх газовими проектами буде розпоряджатися США, призведе до досить великої кількості позовів", – заявив Марцинкевич порталу Baltnews. Він нагадав, що фінансування "Північного потоку – 2" в основному здійснюється за рахунок приватних компаній, серед яких частина інвестицій належать німецьким.

"Держава Німеччина і уряд ФРН не беруть участі в проекті "Північний потік – 2". У його фінансуванні не використано жодного євроцента з державного бюджету. Фінансування здійснюється приватними енергетичними компаніями, в зв'язку з чим дуже складно зрозуміти, яким чином уряд Німеччини буде вибудовувати з ними відносини в тому випадку, якщо проект не буде реалізований , – пояснив експерт.

"Північний потік-2" піде в обхід транзитних держав – України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських країн – через виняткові економічні зони й територіальні води Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини. Проєкт оцінюється у 9,5 млрд євро. Його реалізує "Газпром" в альянсі з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall. Вони взяли на себе зобов'язання профінансувати "Північний потік-2" сумарно на 50%, тобто на 950 млн євро кожен. "Газпром" надасть другу половину коштів – 4,75 млрд євро.

Президент Росії Володимир Путін заявляв, що газопровід зобов'язані ввести в експлуатацію на початку 2021 року. Зокрема, у "Газпрому" залишилося понад чотири місяці, щоб завершити амбітний проєкт.


Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...