У Сингапурі створили унікальний дрон, який розпадається на п'ять БПЛА (відео)

При зниженні великого дрона до потрібної висоти механізм одночасно вивільняє всі п'ять невеликих дронів і вони продовжують кероване падіння самостійно.

Вчених надихнула крилатка клена. Фото: соцмережі.

Сінгапурські інженери розробили дрон, здатний в польоті розпадатися на п'ять окремих керованих дронів. Їх конструкція нагадує крилатку клена, завдяки чому вони здатні самостійно розкручуватися в потоці повітря і значно уповільнювати падіння. Сервомотор дозволяє швидко змінювати форму крила під час обертання і тим самим спрямовуючи дрон до потрібного місця. Присвячена розробці стаття опублікована в журналі IEEE Robotics and Automation Letters, передають Патріоти України.

У деяких ситуаціях, наприклад, після стихійних катастроф, необхідне не точне розміщення різних датчиків або передавачів в конкретних точках, а їх масовий розподіл по території. Наприклад, недавно IBM провела випробування системи, яка потенційно здатна швидко відновити зв'язок після руйнування інфраструктури через ураган або іншого стихійного лиха. Вона складається з безлічі пристроїв з підтримкою стандартів Wi-Fi або LoRa, що утворюють єдину мережу з комірчастою топологією, через яку жителі можуть зв'язатися з рятувальниками.
Розміщувати безліч таких датчиків вручну довго і дорого, тому розробники запропонували скидати їх з вертольотів або дронів. Шаохуей Фун (Shaohui Foong) і його колеги з Сінгапурського університету технологій та проектування розробили більш просту систему, що дозволяє розподіляти легкі вантажі масою в кілька десятків грамів по відносно великій території, причому не випадковим чином, а керуючи місцем їх падіння. Створений інженерами дрон складається з п'яти окремих апаратів, що мають форму асиметричного крила, схожого на крилатку клена, за допомогою якої дерева розподіляють свої плоди на великі відстані. Асиметрична конструкція забезпечує такому БПЛ авторотацію, яка значно уповільнює падіння.

П'ять окремих дронів об'єднані у великий апарат за допомогою зчіпного механізму. При зниженні великого дрона до потрібної висоти механізм одночасно вивільняє всі п'ять невеликих дронів і вони продовжують кероване падіння самостійно. У крилі кожного невеликого дрона встановлена плата управління з датчиками, акумулятор і сервомотор. Завдяки йому падінням дрона можна управляти. Для цього мотор може відхиляти блок управління від крила на кілька градусів в двох площинах. Якщо такі відхилення відбуваються швидко і в певні проміжки часу в рамках кожного циклу обертання, дрон буде зміщуватися в певну сторону.

Українці можуть "вибити" пенсію, яку їм не видали: Юрист порадив, як треба діяти

вівторок, 19 березень 2024, 8:46

Незважаючи на періодичні підвищення пенсій, їх сума не завжди встигає за ростом інфляції, тому для багатьох людей, які вийшли на заслужений відпочинок, кожна сотня-друга гривень має важливе значення, передають Патріоти України. Що вже говорити про ситу...

У перемогу України вірять, це видно по ринку землі: Як змінилася ситуація з вартістю і хто може купувати землю

вівторок, 19 березень 2024, 8:30

В Україні дорожчає земля. Навіть повномасштабна війна не змогла зупинити попит на ділянки сільськогосподарського призначення, передають Патріоти України. З 1 січня 2024-го правила продажу землі змінили. Ліміт на покупця збільшили зі 100 га до 10 тис. г...