У Зімбабве та Камеруні: Російські компанії шукають програмістів у країнах Африки, хоча "невдоволені їх рівнем"

На тлі масового відтоку з РФ кваліфікованих кадрів після початку повномасштабного вторгнення в Україну російські компанії почали шукати через HeadHunter IT-фахівців у країнах Африки, повідомляють Патріоти України.

За даними ресурсу, серед них Зімбабве (збільшення вакансій у 17,6 раза), Камерун (в 11 разів), Кенія (в 10 разів), Алжир (у 7,6 раза), Уганда (уп’ятеро), Лівія (вчетверо) і Замбія (майже вдвічі).

Кремлівські пропагандисти пояснюють, що «за допомогою дешевших чорношкірих програмістів компанії збираються знизити високі зарплати у галузі». Зі свого боку The Moscow Times зазначають, що фахівці, які залишилися в РФ, ставляться до своїх африканських конкурентів доволі скептично, оскільки їхній рівень «нижчий, ніж у росіян». Водночас наймання таких співробітників обіцяє істотну економію.

«Економити компанії можуть дуже серйозно. Російські програмісти високого класу можуть отримувати від 700 тисяч рублів (близько $7,5 тисяч) на місяць. Африканські програмісти готові отримувати зарплату у чотири-п'ять разів нижчу», — повідомляють журналісти.

При цьому зазначається, що за своїми професійними якостями вони знаходяться на нижніх рівнях. «Їм було ліньки все робити самим, і вони частину завдань переделегували мені. Це були самоучки, у них не було профільної освіти, вони не закінчили навіть жодних курсів. За рівнем це були „джуніори“ і „міддли“. „Сеньйорів“ серед африканців майже немає», — розповів співробітник однієї з російських держкорпорацій, який працював раніше з програмістами з Камеруну.

За словами незалежного експерта з IT-ринків Вадима Плесського, кількість фахівців у цій сфері, які безповоротно виїхали з РФ після 2022 року, становить близько 170 тисяч осіб.

У Зімбабве та Камеруні: Російські компанії шукають програмістів у країнах Африки, хоча "невдоволені їх рівнем"

середа, 2 жовтень 2024, 14:53

На тлі масового відтоку з РФ кваліфікованих кадрів після початку повномасштабного вторгнення в Україну російські компанії почали шукати через HeadHunter IT-фахівців у країнах Африки, повідомляють Патріоти України. За даними ресурсу, серед них Зімбабве ...

В Україні зросте вартість електроенергії: Ось скільки доведеться платити

середа, 2 жовтень 2024, 12:28

У вівторок, 1 жовтня, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила рішення про підвищення тарифів на електроенергію від жовтня. Про це повідомили у пресслужбі НКРЕКП, передають Патрі...