Ударити ОПУ та Кабмін у спину: Вітренко запропонував уряду розділити між українцями виграні у "Газпрому" гроші

У керівників держави на виграні мільярди вже зовсім інші викохані плани, а зовсім не повертати населенню, котре і переплачувало російському монополісту.

Юрій Вітренко. Фото: Економічна правда.

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко пропонує витратити на енергоефективність кошти, що були отримані від "Газпрому" за рішенням Стокгольмського арбітражу, гарантовані надходження від транзиту, а також власну премію. Про це він повідомив в ефірі "Прямого", передають Патріоти України.

Ми тут суди виграємо. І коли виграєш мільярди, то, звичайно, має бути премія. І навколо цієї премії точиться дискусія. Яка ваша позиція, як тут має справа йти?

- Це питання не грошей, а принципів. Для того, щоб усунути спекуляції щодо грошей, я особисто запропонував політичному керівництву країни в середині січня – тобто вже минуло більше ніж три тижні, фактично місяць – розділити між всіма громадянами України порівну всі гроші, які були зароблені відповідно від "Газпрому". Тобто 3 мільярди доларів, які ми отримали наприкінці грудня, і 7,2 мільярди доларів, які ми маємо отримувати як гарантовані платежі за новим транзитним контрактом. Це виходить приблизно по 6000 гривень на кожного українця або 16 тисяч гривень на родину. І це, відповідно, включає і мої гроші, тобто мою премію. Тобто тоді я отримую рівно стільки ж, скільки отримують всі інші українці.

- При цьому я казав, що для того, щоб було цільове використання цих коштів, можна сказати, що ці кошти мають витрачатися тільки, наприклад, на енергоефективність. Тобто люди можуть купити якісь матеріали для того, щоб термомодернізувати своє приміщення. По-простому, наприклад, зробити так, щоб нормальні були двері в під’їздах, нормальні вікна, замінити котел старий на більш ефективний новий, щоб менше просто споживати газу і, відповідно, менше платити за газ. Цю пропозицію я робив. На жаль, відповіді я не отримав на цю пропозицію.

- Причому я теж зауважу, що, в принципі, я не уряд, тобто я не маю розподіляти кошти. Я їх заробляю для країни, а вже уряд потім розподіляє. І ця пропозиція трохи радикальна, вона не є нормальною. Бо в нормальній країні уряд робить так, щоб всі громадяни країни більш-менш розуміли, що справедливий є розподіл матеріальних благ або грошей. Тобто, щоб вони розуміли, що ця людина справедливо заробила. А якщо несправедливо заробила – вона пішла, відповідно, у в’язницю. Якщо через якісь обставини уряд відмовляється забезпечувати такий базовий принцип справедливості, коли люди знають, що люди заробляють кошти справедливо… ми розуміємо, що хтось менше, хтось більше. Але головне, щоб ми розуміли, що кошти заробляються справедливо.

Джерело: Прямий

Ніж у спину росіянам: Туреччина готує багатомільярдну угоду з компанією зі США

неділя, 28 квітень 2024, 19:05

Туреччина веде переговори з американською енергетичною компанією ExxonMobil для укладення багатомільярдної угоди з купівлі скрапленого природного газу. Анкара прагне обмежити свою залежність від російських енергоносіїв, зазначають Патріоти України. Мін...

Скандал набирає обертів: Італія викликала посла Росії на килим через привласнення бізнесу

неділя, 28 квітень 2024, 11:52

Міністерство закордонних справ Італії викликало посла Росії у Римі після того, як Москва передала дочірню компанії італійської групи Ariston Thermo Group державному енергетичному гіганту "Газпром". Про це повідомив міністр закордонних справ Італії Анто...