"Україна двічі проходила через кризу з допомогою МВФ. Як тільки країна відмовляється від МВФ, її чекає дефолт", - Фурса

Україна без підтримки МВФ витратить всі резерви за півроку, а далі перейде до фази дефолту. Про це в ефірі "Прямого" розповів інвестиційний банкір Сергій Фурса, передають Патріоти України.

"Україна двічі проходила через кризу з допомогою МВФ. Як тільки країна відмовляється від МВФ, її чекає дефолт. І дефолт – це не те, що якісь буржуїни втратять свої гроші. Але Аргентина, коли робила дефолт, то одного разу довелося танки на вулиці виводити. Бо дефолт супроводжувався чомусь тим, що всі депозити в доларах почали переводитись в песо по курсу, який визначав аргентинський уряд. Бо дефолт – це не просто так: "Ой, ми комусь не віддали гроші". Ні, завжди є розплата", - наголосив він.

Фурса зазначив, що заяви від представників олігарха Ігоря Коломойського у парламенті про "привабливість" дефолту є щонайменше безвідповідальними.

"Зараз певні депутати, наближені до Коломойського, пишуть: "От ліванці молодці. Сказали, що дефолт. Давайте робити як ліванці". Давайте робити як ліванці, тільки подивимося, що зараз в Лівані. А зараз в Лівані всі депозити неможливо забрати з банків. Зараз в Лівані шалена валютна криза. І після цього дійсно наступає дефолт. І я не думаю, що хтось хоче довести до такого стану, після якого дефолт буде єдиним виходом. І саме для того, щоб не довести, щоб нормально пройти без дефолту, як ми пройшли 2008 року, коли була шалена світова фінансова криза, але прийшов МВФ і допоміг нам видряпатися з цього, або 2013 рік, коли у нас був свій український ідеальний шторм, прийшов МВФ, кредитував бюджет напряму, і ми видряпалися з цього", - нагадав інвестбанкір.

"Тому МВФ є критично важливим. І якщо ми відмовляємося від МВФ, то нам ніхто не допомагає. І не те, що без МВФ нам буде дорого позичати. Ні, нам без МВФ ні в кого буде позичати. Ми витратимо за пів року всі наші резерви. А далі перейдемо до фази дефолту", - підкреслив Фурса.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...