"Україна входить у фінансову кризу без ключового партнера. Гірше не придумаєш", - Фурса

"Чорний понеділок на фондових ринках зіштовхнув світ з новою жорстокою реальністю. Схоже, різке падіння ціни на нафту, найбільше за останні років 30, стане тим шоком, який не зможуть перенести ослаблені коронавірусом ринки", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:

"Якби не було короновірусу, і впали ціни на нафту, то це можна було б навіть вважати приємним сюрпризом. Росії гірше, Україні краще. Але все не так просто. Росія сама спровокувала цей обвал нафтових котирувань, борючись за частку ринку. І зробила це саме тому, що на тлі короновірусу впав попит на нафту. У підсумку, ми отримали чорний понеділок. Американські біржі впали на 7-8%. Це найбільше падіння за десятиліття. Страх повернувся на ринки і панує тут. Жадібність йде на другий план.

Тепер ймовірність того, що ринки переживуть коронавірус без потрапляння у фінансову кризу і рецесію мінімальна. Посилює ситуацію те, що всі давно чекали на кризу. І тепер може спрацювати ефект прогнозу, який збувається. Економіка це ж великою мірою психологія. І якщо критична маса економічних агентів вирішить, що настав час для кризи, то вони почнуть приймати такі рішення, які цю кризу зроблять неминучою.

Україна завжди страждає від турбулентності в світовій економіці. Ми маленька відкрита економіка, заточена на продаж сировини. Будь-яка фінансова криза в світі означає і кризу в Україні. З одного боку падають доходи від експорту, з іншого - капітали тікають з України в першу чергу. Надто ризикована країна. У підсумку, удар по валюті, потім девальвація потягне за собою інші проблеми. Приклад 2008 року ще повинен бути в пам'яті.

Що допомагало Україні пройти період криз без дефолту? Це підтримка МВФ. Як у 2008 році, так і в 2013 році. У той момент, коли в України більше немає доступу до зовнішнього фінансування, коли ніхто не готовий позичати гроші, допомагає МВФ. Кредитуючи бюджет безпосередньо. Підтримуючи резерви. Даючи впевненість економічним агентам, що "все буде добре". Саме фактор МВФ є критично важливим в момент фінансових криз для такої країни як Україна. І ось тут з'являється друга сторона ідеального шторму для України. Українська влада робить все, щоб програми МВФ не було.

Ревізія ключових реформ та невиконання взятих на себе зобов'язань, в першу чергу неприйняття "антиколомойского" закону, віддаляє нас від МВФ. При цьому, 16 березня ми можемо отримати рішення Верховного суду, перше з рішень по справі Привату, яке відкриє скриньку Пандори. І процес може стати незворотним. І якщо зараз ще є шанс зупинити розворот від МВФ, якщо зараз можна зупинити ревізію реформ, якщо поки прийняті персональні рішення суперечили тільки духу програми, але не її букві, то потім це може стати неможливим.

При цьому, важливо відзначити, що кроки з ревізії економічного курсу, погрози на адресу реформаторів і НБУ, вже підірвали довіру наших міжнародних партнерів. І інвесторів. Повернути цю довіру буде неможливо в повній мірі. А довіра - це найдорожче, що є в світі фінансів. Тих фінансів, які в Україні починають співати навіть не романси, а частівки.

У підсумку, ми входимо в світову фінансову кризу, яка дуже боляче вдарить по економіці України, відштовхуючи нашого ключового партнера, чия підтримка критично важлива в моменти криз. Гірше не придумаєш. І якщо терміново не провести ревізію цієї політики, то удар від кризи буде сильніший в кілька разів. У підсумку, під час повені, коли єдиний порятунок - сидіти на даху, українська влада розпалює багаття в вітальні, щоб посмажити м'ясо для котлетної вечірки, ризикуючи цим спалити весь будинок дотла.

Під час повені, коли єдиний порятунок - сидіти на даху, українська влада розпалює багаття в вітальні, ризикуючи цим спалити весь будинок дотла

Чи є якісь плюси в цій безрадісній ситуації? Є. Незважаючи на те, що у телевізорі багато людей, які розповідають про падіння української економіки, нині у нас хороший запас міцності. В основному завдяки реформі банківської сфери і НБУ. Резерви Нацбанку на піку за останні 9 років, державний борг помірний, більш того, велика його частина перейшла в гривню, що сприятиме стійкості в момент девальвації. При цьому, якість кредитних портфелів банків найкраща за всю історію, велика частина проблемних боргів уже зарезервована. Таким чином, ми входимо в кризу в набагато кращій формі, ніж були в 2008 році і в 2013 році. Але без підтримки МВФ це лише купить нам час. Трохи часу. А потім буде в рази болючіше.

І якщо хтось буде говорити, що вирішенням всіх проблем є дефолт, то ця людина точно не ваш друг. Дефолт - це не вирішення проблем, це мати і батько всіх проблем. Не дарма коли Аргентина оголошувала один зі своїх численних дефолтів, то довелося виводити на вулицю танки. У Лівані, який зараз оголошує дефолт, найжорстокіша валютна криза і неможливість забрати депозити з банків. Дефолту не порадіє нікого. Крім, звичайно, Коломойського. І зараз завдання влади зробити все, щоб не доводити до дефолту".

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...