Український бізнес 2023 року змушений скорочувати співробітників: НБУ доповів, де найбільше зникатимуть робочі місця

В Україні бізнес із усіх секторів налаштований на подальше скорочення загальної чисельності працівників. Найпесимістичніші очікування – у секторі будівництва. Про це свідчать результати опитування керівників підприємств, проведених Національним банком України (НБУ).

Настрої бізнесу погіршилися через негативні наслідки активних бойових дій, а також теракти проти критичної інфраструктури України. Ці чинники призводять як до скорочення виробництва, так і до падіння реальних доходів населення.

«Респонденти налаштовані на зменшення обсягів виробництва товарів (послуг), обсягів нових замовлень на продукцію, товарообігу, обсягів запасів сировини та матеріалів... Попит на робочу силу все ще слабкий. Респонденти всіх секторів налаштовані на скорочення чисельності працівників», – зазначили в НБУ.

При цьому підприємства будівництва мають найстриманіші оцінки своєї діяльності. На них тиснуть низький попит на житло, зростання виробничих витрат, перебої з енергопостачанням, а також сезонні чинники.

«Погіршилися оцінки обсягів виконаних будівельних робіт, збереглися високі очікування зростання цін на власну продукцію... Підприємства будівництва вказали на погіршення доступності підрядників. У секторі очікується суттєве скорочення загальної кількості працівників», – йдеться в результатах опитування.

Втім, скорочення кількості працівників також очікують у промисловості й торгівлі. А найменш песимістичні очікування щодо кількості співробітників – у підприємств із сфери послуг.

"ПриватБанк" блокує картки: Названо причину, через яку обмежать рахунок будь-кого

субота, 4 травень 2024, 10:28

Клієнтка ПриватБанку поскаржилась на блокування свого рахунку в банку. За її словами, блокування відбувалось після того, як людина, яка робила їй переказ, поскаржилась на шахрайські дії, передають Патріоти України. Про це клієнтка банку написала в спе...

Найгірший результат в історії Росії: Путін знову збрехав росіянам - "Газпром" показав величезні збитки

субота, 4 травень 2024, 7:50

Російський газовий гігант "Газпром" показав чистий збиток у 629 млрд рублів (6,8 млрд доларів) за підсумками 2023 року. Це не лише перший збиток компанії з післядефолтного 1999 року, а й найгірший її результат в історії. За півроку до цього ватажок Кр...