Українці мають право на безкоштовну земельну ділянку: Які розміри визначені державою

Кожен громадянин України має право на безоплатне отримання земельної ділянки, але процедура приватизації під час воєнного стану стала неможливою. Після завершення воєнного стану можна буде завершити приватизацію, дотримуючись відповідної покрокової інструкції. Про це повідомляє Агро24, передають Патріоти України.

Згідно з українським законодавством, кожен громадянин України має право отримати безоплатно земельну ділянку для різних потреб. Це право закріплене Земельним кодексом України і передбачає певні розміри земельних наділів, які можна отримати залежно від цільового призначення.

Громадяни України, які досягли 18 років, мають право безоплатно отримати земельну ділянку. Земельним кодексом України визначено такі максимальні розміри земельних ділянок для різних потреб:

  • 2,0 гектарів – для ведення особистого селянського господарства;
  • 0,12 гектарів – для ведення садівництва;
  • 0,25 гектарів у селах, 0,15 гектарів в селищах, 0,10 гектарів в містах – для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд;
  • 0,10 гектарів – для індивідуального дачного будівництва;
  • 0,01 гектарів – для будівництва індивідуальних гаражів.

До війни кожен громадянин міг обрати вільну земельну ділянку на Публічній кадастровій карті України і пройти відповідну бюрократичну процедуру для її приватизації. Проте, під час воєнного стану ця процедура зазнала змін.

Під час дії воєнного стану безоплатна передача земель державної та комунальної власності у приватну власність, а також надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою передачі, заборонені. Наразі можна лише обрати вільну ділянку, а подальше оформлення права власності стане можливим лише після завершення війни. Міністерство юстиції надало покрокову інструкцію:

  • обрати ділянку: по закінченню дії воєнного стану знайдіть її на Публічній кадастровій карті;
  • подати заяву: Подавайте заяву про передачу у власність земельної ділянки до відповідного органу. У заяві вкажіть цільове призначення ділянки та її орієнтовні розміри;
  • додати графічні матеріали: до заяви додайте графічні матеріали, що показують бажане місце розташування ділянки.

Протягом місяця після подання заяви відповідні органи виконавчої влади або місцевого самоврядування мають розглянути ваше клопотання. Вони можуть або дати дозвіл на розроблення проекту землеустрою, або надати мотивовану відмову. Якщо відмову отримано, можна звернутися із запитом про надання публічної інформації щодо конкретної ділянки, можливо, вона вже зареєстрована іншою особою, тоді процедуру слід розпочати щодо іншої ділянки.

Після отримання дозволу на розроблення проекту землеустрою слід звернутися до землевпорядників для виготовлення проекту. Протягом двох тижнів після отримання проекту відповідний орган затвердить проект землеустрою та надасть ділянку у власність. Останній етап процедури – реєстрація земельної ділянки в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

"Вичерпався ефект": У НБУ пояснили, чому два місяці дорожчав долар і що буде далі

неділя, 28 липень 2024, 20:45

Зростання курсу було пов'язане зі збільшенням попиту на долар, а також зменшенням валютної виручки. Про це повідомив заступник очільника НБУ Юрій Гелетій, передають Патріоти України. "По ситуації на валютному ринку. Ми спостерігали протягом двох місяці...

Відключення світла 29 липня таки будуть: В "Укренерго" пояснили, коли застосовуватимуться обмеження

неділя, 28 липень 2024, 20:00

Завтра, 29 липня, в Україні будуть діяти графіки відключень електроенергії. Обмеження застосовуватимуться з 16:00 до 23:00. Про це пише ДТЕК. "В разі змін будемо оперативно вас інформувати на нашому телеграм-каналі", – додали у компанії.