Українці ризикують втратити до 50% пенсії: У чому причина і що треба знати

Українські пенсіонери ризикують втратити від 20% до 50% виплат за рішенням суду. Це можливо у разі наявності боргів, які пенсіонер не в змозі погасити іншим чином. Про це йдеться у роз'ясненні Міністерства юстиції, передають Патріоти України.

"Заходами примусового виконання рішення суду у тому числі є звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію, інший дохід боржника. Утримання з таких виплат здійснюється у разі відсутності у боржника коштів на рахунках у банках або інших фінансових установах, відсутності або недостатності майна боржника для покриття в повному обсязі сум, що підлягають стягненню, а також у разі виконання рішень про стягнення періодичних платежів", – пояснили у відомстві.

У таких випадках суд приймає рішення про відрахування на покриття боргу частини пенсійних виплат протягом певного періоду до погашення заборгованості. Стягнути частину пенсії, наприклад, можуть через борги з комунальних послуг у разі звернення їхнього постачальника до суду.

Законом при цьому встановлено ліміти на стягнення, тобто відібрати всю суму пенсії у боржника не можуть. На покриття боргів передбачено відрахування не більше ніж 50% від розміру пенсії на:

  • утримання членів сім'ї (аліменти);
  • відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств, установ та організацій;
  • відшкодування збитків, завданих каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також у зв'язку зі смертю потерпілого;
  • повернення переплачених сум заробітної плати у передбачених законом випадках.

За іншими видами стягнення забирати в рахунок оплати боргу можна не більше 20% від розміру пенсійних виплат. Розмір відрахувань розраховується із суми, що залишається після утримання всіх податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Доведеться затянути паски? У Міненерго не виключають підвищення тарифів на світло

субота, 11 травень 2024, 8:25

У Кабінеті міністрів України обговорюють можливість підвищення тарифів на електроенергію, оскільки потрібні ресурси для наступного опалювального сезону. Про це в етері телемарафону сказала заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук. "Ми аналізуємо...

Піднебесній зробили дуже боляче: США в рази підвищать тарифи на імпорт китайських електромобілів. Про Україну при цьому не кажуть, але...

субота, 11 травень 2024, 8:05

Але час Вашингтоном обрано дуже вдало, щоб спонукати Пекін пришвидшити пошук глобального порозуміння з Заходом в цілому. США планує підвищити тарифи на імпорт китайських електромобілів з 25% до 100% у рамках захисту американської промисловості. Про це ...