Українцям готують підвищення тарифів на світло: Як можуть зрости ціни на електрику

Кабінет міністрів України розробляє варіанти підвищення вартості електроенергії. І до повномасштабної війни собівартість виробництва струму була вищою за встановлений тариф. Тепер же вартість 1 кВт⋅год має бути як мінімум удвічі більшою, вважають фахівці, передають Патріоти України.

При цьому економічно обґрунтована ціна на "світло" приблизно в чотири рази вища за тариф для населення в 1,44 грн. Наприклад, бізнес, який платить за ринковими цінами, вже віддає 6,05 грн за кожну кВт·год.

Офіційно в уряді не озвучують варіантів перегляду цін. Неформально кілька співрозмовників у Кабміні згадували про можливість скасувати диверсифікацію цін. Зараз тариф при споживанні до 250 кВт·год становить 1,44 грн, а якщо витрачати більше – кожна кВт·год коштуватиме 1,68 грн.

Олег Попенко, експерт у сфері ЖКГ, припускає, що ціни можуть підняти вже з квітня, хоча офіційних прогнозів та оцінок досі немає. Ймовірно, ціну не підвищать до 2,3-2,5 грн за кВт⋅год.

Припустимо, якщо зараз ви використовуєте 250 кВт·год, то щомісяця потрібно платити за струм 360 грн (у разі споживання 251 кВт·год – вже 421,6 грн). Якщо вартість електроенергії збільшать у два рази, то при споживанні 250 кВт·год доведеться платити вже 720 грн.

Питання підвищення тарифів на електрику стало ще гострішим через масовані ракетні атаки РФ по енергетиці України. Ремонти пошкодженого обладнання триватимуть роками, визнають енергетики. А на це потрібні мільярди гривень, і єдина можливість їх отримати – збільшити ціну струму.

Джерело: Обозреватель

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...