Українцям масово пропонують небезпечну роботу: Як захиститись від шахраїв і до чого може призвести

В Україні розповсюджуються схеми з незаконного працевлаштуванням. Блогери активно агітують працювати "в офісах", а українці отримують СМС з пропозиціями начебто про працевлаштування, передають Патріоти України.

Схеми шахрайства активно розвиваються разом з погіршенням економічної ситуації. Про те, як правильно шукати роботу і не стати жертвою шахраїв і несумлінних роботодавців, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

"Попросили зробити презентацію та обдурили"

Киянка Марина розповідає OBOZ.UA: кілька місяців тому вона намагалася влаштуватись смм-менеджером у магазин одягу. Вона пройшла співбесіду та отримала завдання: розробити план публікацій постів для магазину та запропонувати способи просування без вкладень.

"Взагалі, це дивне завдання. Зазвичай просто спілкуєтеся, ну може попросять пост написати. А тут я відразу сказала: зробити контент-план я не зможу, це теж робота. Мені сказали: "ну в загальних рисах змалюйте". Я так і зробила. Запропонувала різні варіанти просування, зробила план публікацій. Потім мені сказали: ми передумали, самі вестимемо соцмережі. І тут я бачу – вони моїм планом і користуються", – обурюється дівчина.

І хоча подібний випадок швидше можна вважати недобросовісною поведінкою роботодавця, це повчальний приклад, як не потрібно робити претенденту. Наталія Слинько, представниця компанії GRC, зазначає: тестове завдання – цілком нормальна практика. Але воно має займати не більше двох годин. Якщо це великий обсяг роботи, то цілком нормально домовитися про оплату.

"Якщо для виконання завдання потрібно витратити більше двох годин, цілком нормально порушити питання про оплату такої роботи", – каже Слинько. Деякі роботодавці заходять ще далі: пропонують неоплачувану тиждень, місяць. Нібито, щоб пройти навчання, здобути навички.

Насправді така робота є незаконною: в Україні Кодекс законів про працю зобов'язує роботодавців оплачувати працю співробітників ще й у розмірі, який не перевищує мінімальної зарплати. Іноді шахраї просять сплатити "матеріали". Наприклад, придбати конверти, витратні матеріали, пакети. А заробляти можна буде на їхній упаковці.

Умовно схеми з роботодавцями можна поділити на кілька груп

Пропозиція незаконної роботи. Найчастіше йдеться про роботу в шахрайських колцентрах. Великі українські блогери, учасники ток-шоу тепер в Tik-Tok рекламують роботу "в офісах". Всі вони заявляють, шо офіси "патріотичні, білі". Тобто працювати треба з росіянами. Обіцяють високу зарплату, компенсувати вартість оренди житла, переїзд, роботу в різних українських містах. Проте такі "роботодавці" забувають зазначити, що робота може закінчитись реальним ув'язненням, а шахрайська діяльність в Україні заборонена, навіть якщо жертвами шахрайства стають громадяни країни-агресора. Також незаконну роботу пропонують для тих, хто готовий працювати нарко-кур'єрами: доставляти в певну точку наркотики.

Пропонують роботу, якої не існує. Ще одна розповсюджена схема: насправді вам не пропонують роботу, а хочутьт отримати з вас кошти начебто за навчання, форму і т.д. Інколи пропонують придбати товар, який вам доведеться продавати.

Недобросовісні роботодавці: описують нереальні умови. Ще один вид шахрайства: коли вам описують умови роботи, що не відповідають дійсності. Наприклад, пропонують високу зарплату (яку потім не платять), обіцяють миттєве підвищення, описують об'єм робіт, який значно менший фактичного.

Як правильно обрати роботу

Наталія Слинько поясняє: перш за все варто перевірити, чи має роботодавець офіційно реєстрацію. Для цього можна скористатись безкоштовним доступом до спеціалізованих сервісів (наприклад, YouControl). Зверніть також увагу, як довго працює компанія. "Треба також питати про те, чи є офіс і де він, яка команда, скільки людей, хто вони. Треба також шукати і звертати увагу на відгуки", – пояснює Слинько.

Крім того, варто звернути увагу на:

чи пропонує роботодавець офіційне працевлаштування. Це єдина гарантія, що ваші права можна буде захистити;

чи чітко окреслені ваші завдання (якщо роботодавець пропонує вам за одну зарплату виконувати одразу кілька функцій, скоріш за все, це не найкраща вакансія на ринку);

чи потрібно вам безкоштовно працювати та оплачувати те, що за законом має надати роботодавець. Так, в українському законодавстві чітко сказано: саме роботодавець має забезпечити вас робочим місцем і всім необхідним для виконання своїх завдеаь. Якщо ж ви маєте за щось платити, це перша ознака недобросовісної роботи.

Українцям перерахували пенсії: Ось кому заплатять на тисячі гривень більше

субота, 27 липень 2024, 13:30

Середня пенсія в Україні зросла за останні три місяці приблизно на 73 грн, до 5816 грн. У січні 2024-го українці в середньому отримували 5385 грн. Якщо ж рахувати зміну розміру пенсії за весь час повномасштабної війни, то виплати зросли з 3991 до 5816 ...

Варто знати! Українців через суди змушують заплатити податки за свої старі квартири та будинки - скільки та в якому випадку треба платити

субота, 27 липень 2024, 11:30

В Україні все ще триває термін сплати податків на квартири та будинки (за умови, якщо площа перевищує "норму"). При тому Державна податкова служба продовжує через суди отримувати з боржників податки, які вони не сплатили ще з минулих років, передають П...