Українцям нараховують новий податок на землю: Який розмір та хто заплатить

В Україні податок на землю запровадили ще з минулого року, але перші платежі потрібно робити 2023-го. Податком оподатковуються земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що знаходяться за межею населених пунктів, а також у їх межах, але розмір яких перевищує 0,5 га, передають Патріоти України.

2023 року мінімальне податкове зобов'язання нараховуватиметься за 2022 рік, йдеться в Податковому кодексі. Податок на землю поширюватиметься на власників та користувачів земельних ділянок сільгосппризначення, які розташовані за межами населених пунктів, а також у їх межах. Однак останнє стосується лише тих, у кого розмір ділянки становить 0,5 га і більше.

Власники ж земельних ділянок у населених пунктах чи дачних (садових) кооперативах від сплати МПЗ (мінімального податкового зобов'язання) звільняються. Також податок не сплачуватимуть ті фізособи, які не отримають відповідного податкового повідомлення у визначені терміни від органу контролю.

МПЗ містить кілька складових, зокрема:

  • власне, податок на землю;
  • податок з доходу за продаж урожаю (вирощеного на цій ділянці);
  • податок на доходи фізосіб;
  • військовий збір із зарплати найманих працівників.

2023 року середній розмір податку становитиме 1,2-1,3 тис. грн за гектар. Проте 2024-го його розмір збільшиться до 1,4-1,5 тис. грн.

Під ковпаком: Держава зможе відстежувати всі транзакції українців, - нардеп

понеділок, 29 квітень 2024, 19:58

Впровадження програми компенсації частини оплати за товари та послуги дозволить Державній податковій службі України відслідковувати транзакції громадян. Народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк заявив про це 29 квітня. "Нам вже не вистачає...

Скільки насправді коштує рубль? Економіст пояснив секрет стабільності російської валюти

понеділок, 29 квітень 2024, 19:47

Про курс російського рубля, як про ринковий результат, говорити безглуздо, оскільки у країні-агресорці він регулюється державою. Про це заявив доктор економічних наук, експрофесор Вищої школи економіки в Москві Ігор Ліпсіц в інтерв’ю "Главкому", переда...