Українцям роздають по 1800 грн на оплату комуналки: Як отримати та чи завадять борги

В Україні середній розмір субсидії на цей опалювальний сезон складатиме приблизно 1 800 грн на місяць. До речі, громадяни можуть самостійно порахувати субсидію, передають Патріоти України.

Як отримати субсидію боржникам

У разі наявності боргів за житлово-комунальні послуги субсидія особі не призначається. Отримати держдопомогу на оплату ЖКП чи її автоматичне перепризначення можна при повному погашенні боргу або уклавши договір про його реструктуризацію.

Подробиці раніше розповів у етері телемарафону заступник міністерки соціальної політики України Віталій Музиченко. За його словами, субсидії мають стимулювати платіжну дисципліну.

"Якщо людина не оплачує комунальні послуги, тобто має борги, і при цьому отримувала раніше субсидію, у цьому випадку споживач має погасити такі борги, або укласти договір реструктуризації з урахуванням розміру тих доходів, які отримує. Субсидії стимулюють платіжну дисципліну, і от ми можемо точно сказати, що 98-99% одержувачів субсидій – це є сумлінні платники за житлово-комунальних послуг, і платіжна дисципліна серед цих споживачів – набагато вища, ніж у середньому взагалі по всім споживачах", – сказав Музиченко.

Як розрахувати субсидію

Формула розрахунку субсидії: середньомісячний дохід сім’ї ділиться на кількість зареєстрованих у приміщенні осіб і визначається середньомісячний дохід на одну особу. У свою чергу дохід ділиться на прожитковий мінімум (з 1 грудня 2022 р. – 2589), ділиться на базовий коефіцієнт 2 і множиться на 15%.

Чи не буде проблем із нарахуванням субсидій

До кінця 2022 року на виплату житлових субсидій в Україні передбачено 12 млрд грн. У Міністерстві соціальної політики припускають, що цієї суми буде цілком достатньо для виплати субсидій усім, хто їх потребує.

Про це заявила міністерка соцполітики України Оксана Жолнович в ефірі телемарафону. За її словами, з початку року на допомогу в оплаті послуг ЖКГ витратили 25 млрд грн, це 68% від виділеного на весь рік.

"Загалом на рік заплановано 37 млрд грн. Отже, ми припускаємо, що цих грошей абсолютно вистачить на те, щоб покрити потреби людей у субсидіях, допомогти їм вчасно розраховуватися за платіжками", – заявила міністр.

Джерело: Обозреватель

Дуров заявив, що Telegram заблокує деякі канали виключно для користувачів з України

середа, 24 квітень 2024, 23:02

Telegram отримав від Apple повідомлення з вимогою заблокувати певні канали для користувачів з України. Команда месенджера погодилася їх виконати, передають Патріоти України. Засновник Telegram Павло Дуров нагадав, що пропонував обмежити російські та ук...

Хотів зняти 250 євро, але щось пішло не так: Український держбанк знімає з клієнтів плату за подвійну конвертацію при знятті готівки

середа, 24 квітень 2024, 21:52

Державний Sense bank став об'єктом критики через неправомірну конвертацію коштів при знятті готівки за кордоном через банкомат. Банк пояснив процес проведення операцій в іншій валюті та запропонував клієнтові розглянути можливість користування валютним...