Українцям загрожує виселення і продаж квартир: Експерти розповіли, що потрібно знати про борги по комуналці

В Україні неоплата комунальних послуг може призвести до виселення боржника з квартири, розповів адвокат і кандидат юридичних наук Денис Головін. Як підкреслив він в інтерв'ю Фактам, великі борги по комуналці можуть закінчитися для власника нерухомості примусовим продажем його житла, передають Патріоти України.

Виселення та продаж квартири за борги по ЖКГ

Адвокат каже, що якщо сума заборгованості боржника за ЖКП перевищила 20 мінімальних зарплат (120 тисяч грн.), виконавець має право накласти на єдине житло такого боржника арешт.

У разі відмови боржника виконувати рішення суду або відсутності у нього доходів, іншого рухомого або нерухомого майна, арештоване майно в подальшому може бути продано.

На таку крайню міру можуть піти лише при відсутності у боржника достатніх коштів або рухомого майна. В першу чергу при стягненні звертається увага на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржнику. І в останню чергу - на житловий будинок або квартиру, де він фактично проживає.

Заборгованість по комуналці: як в Україні відбирають нерухомість

Надавач послуг, якому заборгував споживач, спочатку звертається до суду для видачі судового наказу або в порядку позовного провадження. Після цього підприємство звертається до державної виконавчої служби або до приватного виконавця, які і починають примусове стягнення боргу, зокрема, шляхом накладення арешту на майно.

Примусове стягнення боргу за житлово-комунальні послуги після відповідного рішення суду або судового наказу здійснює державний або приватний виконавець, підкреслив Головін.

У кого не мають права забирати житло

Юрист уточнив, що не можна заарештувати квадратні метри, якщо у людини:

  • відсутнє право розпоряджатися нерухомістю (оренда житла і "прописка" не є підставою для вилучення житлоплощі);
  • житловий об'єкт знаходиться в заставі;
  • у квартирі "прописаний" людина з обмеженими фізичними або розумовими здібностями.
  • відібрати квартиру або будинок, якщо це єдине житло, також неможливо, доведеться шукати інші законні способи впливу.

Скільки українці заборгували за послуги ЖКГ

Заборгованість населення України з оплати житлово-комунальних послуг (ЖКП) на кінець червня 2021 року зменшилася на 3,6% порівняно з травнем – до 66,4 млрд грн., повідомляє Державна служба статистики України.


Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...