Українців чекають нові ціни на продукти: Експерти розповіли, що і чому може подешевшати

В Україні можуть знизити податок на додану вартість на хліб, борошно, гречку, яйця, молоко. Так хочуть домогтися здешевлення цих та інших соціально значущих продуктів. Про це розповів перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький в ефірі каналу "Україна 24", передають Патріоти України.

Він прокоментував внесений до Верховної Ради відповідний законопроєкт. "Є кілька обговорень, яким повинен бути перелік. Сьогодні є вже затверджений, де відбувається щоденний моніторинг цін. Це базові продукти, з яких можна починати. До них відносяться хліб, батон, борошно, гречка, вівсянка, пшоно", – зазначив чиновник.

Також, додав він, є фактично базові продукти, такі як цукор, м'ясо птиці, яйця, і базові молочні – молоко, сметана, масло. Саме з цих трьох категорій, найімовірніше, й буде розпочинатися розгляд законопроєкту в Раді.

Висоцький підкреслив, що тільки за результатами ухвалення проєкту закону можна буде оцінювати його ефект для споживачів, враховуючи, що буде менше надходжень до бюджету.

"Головна мета, і виробники її підтримують, – щоб ціни знизилися, і споживачі за тих само витрат збільшили своє споживання", – підсумував він.

Зазначимо, що йдеться про законопроэкт №5425-2, яким пропонується знизити ПДВ з 20% до 14% на низку соціально важливих продуктів в Україні. Авторами документа виступила група народних депутатів від різних фракцій ("Слуга народу", "Довіра", "За майбутнє").

Водночас директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин каже, що в червні ціни на продукти будуть як і раніше рости. Прогнозується подорожчання не на все продовольство, проте основні тенденції, що встановилися на українському ринку, поки збережуться. Вартість продуктів із овочевої групи досить висока і залишатиметься такою принаймні до кінця другої декади червня.

Джерело: Обозреватель

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...