Українців із 1 травня перевели на річні газові тарифи: Чому різко виростуть ціни і до чого варто готуватися

Всіх українців із 1 травня перевели на річні газові тарифи. І якщо раніше в середньому кубометр коштував близько 7 грн, то зараз - доходить до 13,5 грн за куб, передають Патріоти України.

Які ціни встановили?

Вартість кубометра газу доходить до 13,5 грн. Багато постачальників установили тариф близько 8 грн, а найвигідніші пропозиції – 7,88 грн, підрахувало видання "ГазПравда". Ціну 7,88 грн за кубометр запропонувало ТОВ "Євода трейд", КП "Луцькводоканал", 7,89 грн – ТОВ "Черкасигаз збут" і ТОВ "Уманьгаз збут", 7,96 грн – газопостачальна компанія "Нафтогаз України".

За 7,98 грн за кубометр газ продаватимуть ТОВ "Волиньелектрозбут" і ТОВ "Закарпаття Енергозбут". Низка регіональних газзбутів оприлюднили єдину ціну 7,99 грн за кубометр. Пропозиції інших компаній коливаються від 8,2 грн до 12,9 грн за кубометр.

Лише кілька компаній встановили цінники понад 13,5 грн за кубометр. Відповідні ціни вказано без урахування вартості доставки: за розподіл палива люди платять операторам газорозподільних мереж (облгазам) окремо відповідно до чинних тарифів на доставку.

Яким повинен бути тариф на газ?

Ринкова ціна газу повинна визначатися не вартістю газу на ринках в Європі, а середньою ціною покупного і того, що добувається в Україні, палива, впевнений глава департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА Олег Попенко.

"У нас є газ українського видобутку. Якщо ми хочемо запропонувати ринкові ціни, то ми повинні змішувати ціну газу, який ми закуповуємо в Європі, та собівартість українського. Будемо виходить на середню вартість 5-6 грн, не більше. Хоча і 4,5 грн за кубометр із головою вистачало і на модернізацію, і на все".

І хоча постачальникам заборонили підвищувати тариф, але дозволили його знижувати, експерт упевнений, що ніхто на такий крок не піде до вересня. "У вересні-жовтні, можливо, нас чекатимуть народні заворушення і якась політична боротьба навколо цього. Це може призвести до того, що "з панської руки" нам знімуть одну гривню", – додав Попенко.

"Хоча за фактом, собівартість газу "Укргазвидобування" 1,40 грн з усіма податками", – додав Попенко. Однак на біржах газ дійсно збільшився в ціні. І щоб отримати прибуток, постачальники заклали високу вартість блакитного палива у своїх тарифах.

"Сьогодні ціна газу на біржі в районі 9500-9800 грн за тисячу кубометрів. Зараз запаси газу в Європі в два рази нижчі, ніж, наприклад, у 2020 році. Відповідно, попит в Європі дуже великий, і період закачування вони тільки-тільки починають. Мабуть, розраховуючи на високі європейські ціни, низка вітчизняних компаній заклали у себе такий тариф", – додав СЕО групи постачальників енергоресурсів TOLK Володимир Крупко.

Чому газ коштує так дорого?

Через холодну зиму сховища газу практично порожні, а ціни на блакитне паливо на міжнародних ринках залишаються високими. Тому Україні брати дешевий газ поки ніде, заявила координаторка житлово-комунальних і енергетичних програм громадянської мережі "Опора" Тетяна Бойко. За її словами такий тариф був дуже прогнозований.

"Основним індикатором, від якого відштовхуються всі компанії, є ціна на газ на європейському газовому хабі. Останні два місяці ціни ростуть. Незважаючи на те, що зараз весна, і хотілося б, щоб газ почав падати, але ця весна дуже холодна. Попит зростає, а кількість газу в сховищах критично низька. Це веде до того, що ціни не падають".

Якщо ж влітку ціни впадуть, Тетяна Бойко впевнена, що постачальники зможуть зменшити свої річні тарифи. Ба більше, найближчим часом ми зможемо побачити низку інших пропозицій: місячних, квартальних, із передоплатою або післяплатою.

"Якщо ціни на світових ринках підуть вниз, це означає, що буде більше хороших пропозицій і для українських споживачів. Поки наперед передбачити складно, якою може бути ціна в наступні місяці. Як би там не було, дуже сумніваюся, що можливе падіння до 3 грн, як було минулого літа. Можливо, ціна знизиться на 20-30%. Але я майже впевнена, що вартість газу не буде настільки низькою, як минулого року".

Володимир Крупко вважає, що блакитне паливо менше коштувати не буде. "Вартість на рівні 7200 за 1000 куб. м газу. Відповідно, якщо "Нафтогаз" буде продавати газ дешевше – він не наповнить свій бюджет. Наскільки ми знаємо, вже укладено великий контракт із ТОВ "Йе Енергія", де купівельна вартість на рівні 7400 грн, що визначається за формулою. Відповідно, нижче від позицій, ніж 7,88-7,99 грн за 1 куб. м, ціна газу за річним тарифом у цьому році не опуститься", – пояснив експерт.

Можливо, будуть особливості за місячними тарифами. Якщо влітку ціна в Європі все-таки буде нижча за українську, можна очікувати на якісь місячні продукти на короткий термін із ціною нижчою, ніж у річному тарифі.

Джерело: Обозреватель

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...