В Україні можуть скасувати податок на нерухомість: "Слуга народу" розповіла, кого стосується

В Україні можуть звільнити від податку на нерухомість (відмінну від земельної ділянки) власників майна, знищеного внаслідок російської агресії. Відповідний законопроєкт №7632 народні депутати ухвалили в першому читанні (за основу), передають Патріоти України.

Як пояснила глава партії "Слуга народу" Олена Шуляк, в умовах війни поточне законодавство не враховує, що об'єкт нерухомості міг стати повністю або частково непридатним для використання. Водночас підготовка документів для зміни податкових зобов'язань на такі об'єкти "затягується на тривалий термін".

Тому законопроєкт пропонує призупинити нарахування та сплату податку на знищене чи пошкоджене майно на всій території України – починаючи з місяця, в якому сталася руйнація об'єкта. При чому незалежно від внесення регіону до переліку територій, на яких ведуться бойові дії/перебувають під тимчасовою окупацією.

Разом з тим саме руйнування об'єкта, зазначається в пояснювальній записці до документа, має підтверджуватись актом огляду об'єкта, складеного органом державної влади – наприклад, ДСНС або його територіальним органом. Або ж органом місцевого самоврядування.

Також у Верховній Раді ухвалили закон, який передбачає часткове повернення акцизного податку на пальне. Акцизом 100 євро за 1000 л обкладатимуть бензин та дизель, а для газу планку знизили до 52 євро.

Якщо законопроєкт підпише президент, акцизи будуть встановлені на таких рівнях:

  • на газ – 52 євро за 1000 л;
  • на бензин та дизель – 100 євро за 1000 літрів;
  • на біопаливо – 100 євро за 1000 літрів;
  • паливо для потреб військових – 0 євро за 1000 літрів.

Усі ставки діють до кінця воєнного стану, а якщо його не скасують до 1 липня 2023 року, повний акциз повернуть із цієї дати. "Закон набирає чинності через день після опублікування, тому повернення акцизів слід очікувати наприкінці вересня", – зазначив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...