В Україні прогнозують зниження цін на продукти: Що подешевшає вже найближчими днями

Весна принесла із собою нові цінові тенденції на ринку продовольства. Зокрема, ціни на продукти деяких категорій зростуть іще більше. Проте окремі види харчів можуть подешевшати, передають Патріоти України.

Про те, що і як має змінитись у ціні найближчим часом, розповів аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Павло Мартишев.

Зокрема, він прогнозує, що у найближчі місяць-два продовжать зростати ціни на тепличні овочі, а також на свинину та молочні продукти.

За словами аналітика, ціни на огірки та помідори, як і на всю тепличну продукцію, не можуть бути низькими, оскільки тепличні комбінати використовують у виробництві дорогі енергоносії. Відповідно, дорогий газ і дорога електроенергія формують високу собівартість цих продуктів. Крім того, є ще один фактор, який не дозволяє наситити український ринок такою продукцією. Основний регіон, який виробляв тепличні овочі, зараз знаходиться в окупації.

"На Херсонщині дуже багато вирощувалося овочів, особливо в районі Нової Каховки, там де ще зараз русня", - пояснює аналітик.

При цьому вартість інших овочів, які були зібрані ще восени та закладені на зимове зберігання, не має зростати. Їх в Україні вистачає (хіба що цибуля становить виняток). Тому капуста, картопля та буряк не повинні сильно дорожчати.

Але все ж таки, більшість продуктів дорожчатиме. Тут наклалися один на одний і сезонний фактор (наближення великодніх свят), і криза в енергетиці, і проблеми з логістикою. Зокрема, зростатимуть ціни на свинину та молочну продукцію.

"Свинина дорожчатиме, бо дорогі корми. Тим більше у нас буде мало фуражних культур цього року, мало кукурудзи, якою ми годуємо свиней. Знову ж таки овочі, м'ясна група та молочка будуть дорожчати", - прогнозує Павло Мартишев.

Разом із тим ціни на деякі інші продукти залишаться стабільними або навіть знизяться. Зокрема, аналітик передбачає зниження цін на хліб, гречку та борошно. З продуктів тваринництва можуть подешевшати яйця та курятина. "Можуть подешевшати курятина та яйця, оскільки відбувається відновлення поголів'я", – обнадіяв експерт

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...