В Україні запустять кешбек за купівлю українських товарів, але всі операції будуть "під ковпаком": Що треба знати

Анонсована держпрограма "Купуй українське", в рамках якої люди отримуватимуть кешбек за купівлю деяких видів вітчизняної продукції та послуг, дозволить державі стежити за транзакціями громадян. Справа в тому, що користувач для отримання кешбеку повинен буде прив'язати до Дії одну зі своїх банківських карток. При цьому потрібно буде надати державі дозвіл на те, щоб вона бачила всі транзакції із зазначеної картки. Про це розповів перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк ("Голос"), передають Патріоти України.

"Поясню – це можливість податкової бачити усі транзакції без обмеження банківської таємниці", – зазначив нардеп. При цьому, однак, слід враховувати, що в Україні банки на запит податкової і так можуть надавати інформацію про рахунки та перекази своїх клієнтів. Щоправда, в автоматичному режимі, без додаткових запитів, передаються лише дані про відкриття та закриття рахунків.

Як пояснювала заступниця міністра економіки Надія Бігун, програма "Купуй українське" працюватиме за принципом "ковідної тисячі", коли українці отримували виплату за вакцинацію. Витратити гроші можна буде на чітко визначений перелік товарних позицій і послуг.

При цьому Міністерство економіки України та Mastercard вже підписали Меморандум про співпрацю у рамках реалізації політики "Зроблено в Україні". "Державна політика "Зроблено в Україні" спрямована на підтримку підприємців, на надання їм можливості розвиватися через різні урядові програми. А також стимулювання попиту на вітчизняну продукцію та послуги всередині країни та за її межами", – повідомляли у Мінекономіки.

Пастка закривається: Російська економіка наблизилась до краху ближче, ніж здається, - аналітик

п’ятниця, 17 травень 2024, 8:15

Російська економіка не може вічно уникати кризи, і вона стає все більш вразливою до потрясінь, пише експерт з російської економіки та дослідник Центру аналізу європейської політики Олександр Коляндр. Зазначається, що російська економіка продемонструвал...

Мідь подорожчала до максимуму за два роки. Чому це добрий сигнал світу

п’ятниця, 17 травень 2024, 5:58

Ф’ючерси на мідь на товарній біржі в Нью-Йорку зросли до максимуму з квітня 2022 року – до 5,02 дол за фунт, і до 10 185 дол – на Лондонській біржі металів. Ціни залишаються високими на тлі будівництва центрів обробки даних і подальшої електрифікації с...