В українців без суду зможуть забирати землю та будинки: До чого призведе "інфраструктурний" законопроєкт

В Україні хочуть без можливості подавати до суду забирати земельні ділянки та землю на них для будівництва інфраструктури (першої та другої категорії важливості). Компенсувати вартість того, що заберуть у власника, будуть за оцінною вартістю, передають Патріоти України.

Як йдеться у матеріалі OBOZREVATEL, це передбачено у законопроєкті №8225. Його розглянуть на одному із найближчих засідань. Автори документа – Микола Кириченко та Денис Герман (обидва представники фракції "Слуга народу").

Адвокатка Світлана Саража, яка спеціалізується на питаннях нерухомості, пояснює: у такого рішення можуть бути свої ризики. Якщо позбавити можливості обстоювати свої майнові права у суді, це може призвести до зловживань із боку влади.

"Якщо дивитися на законодавство в інших країнах, то чіткої аналогії ми не знайдемо. У США, якщо держава хоче примусово викупити ділянку, у кожному штаті є своя процедура узгодження. Десь це може бути губернатор штату, а десь треба звертатися до суду. У нас, якщо ухвалити необдуману процедуру, можуть бути значні ризики", – каже Саража.

Також є проблема і з оцінкою вартості землі та будинків, якщо вони вже збудовані на цій території. За словами адвокатки, вже зараз виникають проблеми, коли оцінка нерухомості відбувається на підставі раніше внесених до реєстру цін. Бувають ситуації, коли ці ціни не відповідають ринковим (вони можуть бути як меншими, так і вищими за реальну оцінну вартість).

"Якщо компенсація відбуватиметься з огляду на реєстри, то така оцінка може виявитися нижчою або внизу ринку. Є питання, чи зможе людина купити собі рівноцінну ділянку недалеко від тієї, яку в неї примусово викуплять", – каже адвокатка.

Нардеп, член фракції "Європейська солідарність" Микола Княжицький критичніше оцінює документ. На своїй сторінці у Facebook зазначив, що така процедура може призвести до рейдерства. "Закон про примусовий викуп для інфраструктури є вже давно, і там виключно судова процедура. І власник не дізнається про втрату власності з газет – він бере участь у судовій справі, де може захистити власність чи право на справедливе відшкодування вартості своєї власності. А коли вони під це забиратимуть приватні санаторії у Карпатах, то ніхто не зможе навіть слова вставити", – зазначив він.

Не все так однозначно: Чому в Україні почали менше відключати світло і чого очікувати далі

неділя, 28 липень 2024, 7:22

В Україні буде більше світла, оскільки на одній з вітчизняних атомних станцій достроково запустили в експлуатацію одразу два реактори. Вони перебували на плановому ремонті і завдяки наполегливості енергетиків повернути їх у роботу вдалося на два тижні ...

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...