Вартість популярного фрукта злетіла вдвічі в усьому світі: Що буде з цінами в Україні

На світ насувається дефіцит одного з найпоширеніших фруктів - апельсинів та відповідно апельсинового соку. Вартість цих цитрусів вже зросла вдвічі, а це означає, що в Україні ціна апельсинового соку теж може стати суттєво вищою.

Як пише Financial Times, дефіцит апельсинів пояснюється непогодою та хворобами дерев у Бразилії, яка є найбільшим у світі експортером цих фруктів. У зв'язку з цим виробники вже замислюються над тим, щоб перейти на інший цитрус – мандарини.

Ф'ючерси на апельсиновий сік перебувають у занепаді з кінця 2022 року, коли ураган "Ієн" та різке похолодання знищили величезні площі апельсинових гаїв у США, другому за величиною виробника апельсинів у світі, але побоювання через ситуацію в Бразилії призвели до зростання цін.

Так, 28 травня ф'ючерси на концентрат апельсинового соку на Міжконтинентальній біржі в Нью-Йорку сягнули $4,92 за фунт. Це майже вдвічі вище за торішню ціну.

"Це криза. Ми ніколи не бачили нічого подібного, навіть під час сильних морозів та ураганів", – каже президент Міжнародної асоціації фруктових та овочевих соків (IFU) Кіс Кулс. Він упевнений, що дефіцит вже досить скоро вдарить по споживачах і кардинально змінить світову індустрію апельсинового соку.

У замороженому вигляді апельсиновий сік зберігається протягом двох років, що дозволяє змішувати старі запаси із новими врожаями. Але через скорочення постачання протягом останніх трьох років запаси замороженого апельсинового соку вичерпалися.

Кулс вважає єдиним довгостроковим вирішенням проблеми виробництво апельсинового соку з додаванням мандаринового. Мандаринові дерева – стійкіші до змін клімату і тому їхня врожайність стабільніша. Виробництво такого змішаного соку вже запустили у Японії.

В IFU бачать необхідність змін на глобальному рівні – поправки, які дозволяють виготовляти апельсиновий сік з домішкою інших цитрусів, необхідно внести до Кодексу Аліментаріус. Це зведення міжнародно визнаних харчових стандартів, встановлених Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) та Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ). Надалі такі зміни можуть вноситися і на національному рівні парламентами різних країн.

Вас може зацікавити:Пенсії перерахують із червня: декому вже підняли на 4 тис., однак більшість отримує меншу за середню

Всесвітнє скорочення постачання апельсинового соку почалося ще 20 років тому з озеленення цитрусових у штаті Флориді, на який припадало понад 80% виробництва апельсинового соку в США. Ця хвороба викликається комахами псілід – через неї плоди спочатку стають гіркими, а потім дерева взагалі гинуть. До 2008 року захворювання поширилося по всьому штату, і в результаті виробництво апельсинового соку скоротилося з 240 млн до 17 млн коробок на рік.

Цього року через несприятливі кліматичні умови – підвищена температура повітря при нестачі опадів – виробництво апельсинового соку в Бразилії скоротилося на чверть – до 232 млн коробок. До того ж, близько 40% плантацій теж заражені озелененням – хвороба призводить до раннього опадання плодів, що впливає на їх смаковий профіль.

Галузеві експерти впевнені: споживачі ще багато років відчуватимуть дефіцит у апельсиновій індустрії. Багато виробників вже переклали зростання витрат на клієнтів. Водночас попит не демонструє жодних ознак ослаблення.

Важливий крок: Переселенцям планують надавати субсидії на оренду житла

понеділок, 8 липень 2024, 12:49

Уряд планує надавати субсидії на оренду житла для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), щоб зменшити їхнє фінансове навантаження. Наразі документ винесено на обговорення серед представників влади, депутатів та громадськості, після чого його розгляне уряд,...

В Україні частково скасували графіки відключень на 8 липня: Чого чекати

понеділок, 8 липень 2024, 10:27

З 10:30 до 14:00 обмеження скасовані для всіх областей, заявили в "Укренерго", передають Патріоти України.