Вартість уже злетіла в чотири рази! "Ціни б'ють усі рекорди": Українців попередили про дефіцит одного з основних овочів

В Україні в березні-квітні можуть значно вирости ціни на цибулю, можливий дефіцит. Вартість продукції наразі вже виросла в 4 рази порівняно з аналогічним періодом 2022 року, але надалі ще підвищуватиметься, передають Патріоти України.

У роздрібних мережах України ціна за 1 кг цибулі вже сягає 50 грн. Про це розповіла в коментарі OBOZREVATEL Катерина Звєрєва, директорка з розвитку Української плодоовочевої асоціації.

"Ціни на цибулю б’ють усі рекорди з часів незалежності України. Запаси цибулі у сховищах українських фермерів уже майже закінчилися. Через це тенденція подорожчання цибулі на українському ринку збережеться протягом березня-квітня", – сказала експертка.

Вона зазначила: навесні 2023-го зберігається підвищений попит на ріпчасту цибулю і з боку оптових закупівельників, тож господарства, де ще є запаси цибулі, підвищують ціну. Водночас більшість українських фермерів не мають професійного обладнання для зберігання цибулі (за якого можна зберігати до 12 місяців).

"Саме через це вони намагаються продати продукцію одразу після збору врожаю або до початку перших морозів. Ті, хто має професійні сховища, можуть реалізовувати продукт і зараз, навесні, коли ціни вищі. Але цього року через війну, обстріли Росії стратегічної інфраструктури, енерго та агрооб’єктів значно збільшилися і виробничі витрати українських фермерів. Через перебої з електроенергією урожай на зберіганні в сховищах почав псуватись швидше", – пояснює Звєрєва.

Також вона додала, що наразі існує глобальний дефіцит цибулі, оскільки деякі країни ввели експортні обмеження для захисту локальних ринків.

Коли чекати стабілізації цін на цибулю?

Місцева озима цибуля на ринку України з’явиться не раніше середини травня. Тому підвищення цін у березні-квітні не уникнути. "Але потім ціни на цибулю можуть навіть обвалитися, якщо фермери почнуть масово її вирощувати, з огляду на нинішні високі ціни", – підсумувала фахівчиня.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...