Віялові відключення світла та дефіцит газу: Експерти розповіли, які "сюрпризи" чекають на українців в опалювальний сезон

Восени та взимку в Україні може виникнути дефіцит електроенергії та газу. Таку ситуацію прогнозують не лише фахівці з питань енергетики, а й деякі державні компанії. Основна причина - нестача вугілля на складах українських теплоелектростанцій, які сумарно виробляють близько 30% електроенергії в країні, передають Патріоти України.

Напередодні минулого опалювального сезону ситуація була значно кращою, але й тоді не вдалось уникнути проблем з електропостачанням. Зокрема, у лютому та березні переважна більшість українських ТЕС виводили свої енергоблоки в аварійний ремонт. Уникнути віялових відключень світла тоді вдалося за рахунок імпорту електроенергії з Білорусі та переходу теплоелектростанцій з вугілля на природній газ. Зараз імпорт електроенергії з Росії та Білорусі з політичних міркувань заборонений, а ціна газу значно вища, ніж минулого року і є непідйомною для українських ТЕС.

Чи зможе Кабінет міністрів запобігти віяловим відключенням світла восени та взимку, а також чому, власне, Україна зіткнулась з дефіцитом вугілля на складах теплоелектростанцій.

Чому Україні не вистачає вугілля

Наразі на складах українських теплоелектростанцій знаходиться 783 тис. тонн вугілля, що на 36,4% менше, аніж мало б бути відповідно до графіку, затвердженого Міністерством енергетики. Такі дані оприлюднила держкомпанія «Укренерго» 9 серпня. Усього ж для спокійного проходження зимового періоду Україні необхідно майже в 3,5 раза більше – 2,5 млн тонн вугілля.

Напередодні минулого опалювального сезону ситуація була значно краща. У жовтні минулого року, як повідомляв прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Україна накопичила рекордні 2,9 мільйона тонн вугілля. Проте це не допомогло: вже 25 січня запаси вугілля на складах зменшились в понад п’ять разів, до 455 тис. тонн.

Директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев наводить декілька причин, чому Україна зіткнулася з дефіцитом вугілля на складах теплоелектростанцій.

По-перше, теплоелектростанції не зобов’язані створювати стратегічний запас вугілля перед опалювальним сезоном. За словами фахівця, ті запаси, які створюють тепловики, - це виключно за згодою відповідно до наказу Міненерго.

По-друге, через жорстку конкуренцію на ринку електроенергії тепловики відмовляються закуповувати вугілля, аби воно місяцями зберігалося на складах. «У всіх видів енергетичного вугілля є гарантійний термін зберігання: через певний час воно втрачає свою калорійність. Тож ніхто не хоче завантажувати склади вугіллям, щоб за три-шість місяців його характеристики погіршились. Це може вдарити по доходах компаній», - пояснює Геннадій Рябцев.

По-третє, тепловики зараз не закуповують великі обсяги вугілля через спекулятивно завищені ціни. Станом на 29 липня ціна вугілля на світовому ринку зросла на 167% порівняно з 29 липня 2020 року, досягнувши 132,9 доларів за тонну, що є рекордним значенням за 10 років.

Водночас, фахівці відзначають, що тепловики за необхідності можуть накопичити необхідні запаси вугілля перед опалювальним сезоном, передусім за рахунок імпорту. Однак, за словами Геннадія Рябцева, чи будуть вони це робити – залежить від економічної вигоди. Вже зараз учасники ринку електроенергії говорять, що ціна електроенергії не покриває навіть собівартість виробництва електроенергії з вугілля.

Для населення і на світло: чи вистачить газу на зиму?

Минулої зими деякі українські теплоелектростанції переходили на вироблення електроенергії з природного газу. Проте цьогоріч ціна на газ в Європі зросла майже в три з половиною рази: у жовтні 2020-го мегават-година газу коштувала 14,36 євро, у середині серпня 2021-го – вже 48,29 євро. Це позначиться і на ціні газу в Україні, адже вона прив’язана до європейських котирувань.

Ймовірність того, що цьогоріч українські теплоелектростанції будуть виробляти електроенергію з природнього газу, вкрай низька, кажуть фахівці.

«Виробництво електроенергії з газу вкрай збиткове, якщо ми до цього дійдемо – це точно буде крах енергетичної системи. Орієнтовна ціна газу, що закладена у вартість електроенергії – не більше 6 тисяч гривень за тисячу кубометрів, тоді як зараз тисяча кубів газу на українській біржі коштує близько 14,5 тис. грн без урахування його доставки. Тобто, маржа у 250% означає, що усі наші державні ТЕС, передусім «Центренерго», будуть збиткові і потребуватимуть дотацій з державного бюджету», - пояснює в коментарі ТСН.ua голова «Спілки споживачів комунальних послуг» Олег Попенко.

Водночас, схоже, найближчий опалювальний сезон Україна буде проходити з рекордно низькими запасами газу у сховищах. За словами фахівців, його може не вистачити на потреби населення, не кажучи вже про теплові електростанції.

«Для того, щоб зайти безпечно в опалювальний сезон, нам треба мати 20-21 мільярд кубометрів в газосховищах. Зараз у газосховищах 17,5 млрд куб. м. Є ще 4,5 млрд куб. м газу, який належить приватним компаніям, однак навряд чи вони будуть продавати його населенню по 8 грн/куб. м, якщо придбали його за ціною в 14-16 грн/куб. м», - пояснює в коментарі ТСН.ua виконавчий директора Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк.

Однак, є підстави прогнозувати, що Україна зможе виправити ситуацію з низькими запасами газу за рахунок імпорту. За словами Геннадія Рябцева, побоювання щодо ситуації з аномально високими цінами на газ в Європі є дещо перебільшеними.

«Аномально високі ціни в 500 доларів за тисячу кубометрів, про які зараз усі говорять, - це спекулятивні котирування на окремих європейських газових хабах. За такими цінами продаються лише надлишки, тоді як реальна ціна газу може бути менша на порядок, і складає на сьогодні до 100 доларів за тисячу кубометрів», - пояснює фахівець.

Уряд може виправити ситуацію. Але чи встигне?

Опитані ТСН.ua експерти прогнозують, що уряду таки вдасться забезпечити спокійне проходження опалювального сезону – без дефіциту електроенергії та газу.

«Уряд нещодавно ухвалив абсолютно популістичне рішення щодо зменшення ціни на електроенергію для населення. На мою думку, такими будуть і наступні рішення. Напевно, у випадку нестачі електроенергії, будуть відключати не населення, а промислові підприємства», – пояснює Святослав Павлюк.

За прогнозами Олега Попенка, в зимовий період Україна може відновити імпорт електроенергії з Білорусі, причому в достатньо великих обсягах. «Скільки саме доведеться імпортувати – залежить в першу чергу від погодних умов», – каже фахівець.

За його словами, передусім уряду необхідно розібратися, чому у нас стався дефіцит вугілля газової групи, яке видобувається в Україні.

«Щодо антрациту – дійсно, ми на 100% імпортозалежні. У нас є його видобуток, але ті шахти знаходяться на тимчасово окупованій території. Тому ми змушені його закуповувати з Казахстану, чи з інших країн. А дефіциту вугілля газової групи ми не повинні допускати взагалі. Уряд має розібратись: якщо причина в боргах по зарплатам шахтарів – то треба виплатити їх. І тоді вже хоча б частково закрити дефіцит до початку опалювального періоду», – каже Олег Попенко.

Крім того, за словами експерта, якщо на сьогодні Україна не готова закуповувати імпортний газ через його високі ціни, то «Нафтогаз» має направити весь газ власного видобутку на потреби населення і, за необхідності, на теплоелектростанції.

«Газу власного видобутку у нас близько 14,3 млрд куб. м, і цього має вистачити для потреб населення і тепловиків. Але чи весь газ українського видобутку «Нафтогаз» використовує для населення – ми не знаємо, тож уряд може проконтролювати, щоб газ українського видобутку йшов саме населенню і тепловикам», – каже Олег Попенко.

Джерело: ТСН.ua

Без світла по 16 годин на добу? Озвучено прогноз, в яких містах взимку буде найтяжча ситуація

неділя, 8 вересень 2024, 9:50

Взимку 2024 року Київ, Харків і Одеса можуть стикнутися з серйозними проблемами в енергопостачанні через дефіцит генерації та військові загрози. У випадку відключення зовнішнього постачання, мешканці цих міст можуть залишатися без світла до 16 годин на...

Злет чи падіння? Банкір дав прогноз, чого очікувати від курсу долара наступного тижня

неділя, 8 вересень 2024, 9:44

На валютному ринку, попри можливий інфляційний, енергетичний та воєнний тиск навряд чи можливе "курсове сум’яття". Основні зміни відбуватимуться в межах нових коридорах, а це 41-41,6 грн/долар та 44-46 грн/євро (міжбанк), 41,2-41,8 грн/долар та 44-46,5...