Війна не лякає: Сотні румунів їздять за продуктами та до лікарів в Україну

Громадяни Румунії регулярно їздять на шопінг та лікування в Україну, незважаючи на війну. Головний центр для закупівель – Чернівці, який розташований лише за 35 км від кордону. Румунів залучають низькі ціни, насамперед на продукти та мийні засоби. Мешканці прикордонних з Україною районів завжди приїжджали по покупки до Чернівців. Наразі вони повернулися до цієї звички, оскільки в цьому місті немає обстрілів. Про це йдеться в сюжеті Euronews, передають Патріоти України.

У жовтні через прикордонний пункт у румунському Сереті щодня проїжджали в середньому три тисячі людей, кілька сотень з яких – румуни. За їхніми словами, в Україні вигідніше купувати борошно, цукор, олію та пральний порошок – в Україні вони дешевші на третину.

"Я поїхав до Чернівців по деякі речі, які дешевші, ніж у Румунії, приблизно на 30-40%. Коли їдемо, ми складаємо список найнеобхіднішого: трохи цукру, трохи борошна, трохи олії, трохи того й іншого", – розповів один із громадян Румунії, який повернувся з Чернівців із покупками.

Ще одна популярна українська послуга – лікування зубів. Як зазначив Василе Цикаль, він чотири рази їздив до стоматолога у Чернівцях. Дантисту в Румунії Цикаль заплатив би 2500-3000 євро, а лікування в Україні коштувало йому 1000 євро. Тобто різниця в ціні на стоматологічні послуги відрізняється втричі.

Ціни на товари в Україні та Румунії

OBOZREVATEL порівняв ціни на основні продукти у Чернівцях та румунському місті Радівці, яке також розташоване недалеко від кордону. Для порівняння використовували ціни з онлайн-магазинів та індекси Сost of living.

Справді, ціни на продукти в Україні виявилися нижчими, ніж у Румунії. Однак, по-перше, далеко не на все, а по-друге, не завжди аж на третину. У середньому різниця становить лише близько 5-10%.

Що дешевше в Україні:

  • Молоко – різниця в ціні становить близько 25%, у Румунії літр не вдасться купити дешевше ніж за 40 грн.
  • Хліб – у Чернівцях 500 г звичайного хліба продають за ціною близько 20 грн, а ось у Радівці заплатити доведеться майже 40 грн, тобто різниця майже вдвічі.
  • Соняшникова олія – у Румунії літр коштує близько 90 грн, тоді як в Україні – 65 грн.

Що дешевше в Румунії:

  • Сир – в Україні сир від місцевих виробників продається не дешевше ніж 200 грн за кг. У Радівці місцеві сири в середньому коштують близько 180 грн/кг.
  • Яловичина в Румунії на третину дешевша, ніж в Україні – якщо в Україні кілограм вирізки обійдеться майже в 300 грн, то в Румунії потрібно заплатити близько 200 грн.

Після останнього подорожчання в Україні яйця тепер коштують майже однаково. В обох країнах за десяток потрібно сплатити в середньому 65-70 грн. Також майже однакові ціни на куряче філе – у середньому 130 грн за кг.

Джерело: Обозреватель

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...