"Вперше позиції України були такими сильними": "Нафтогаз" і "Газпром" підписали контракт на транзит газу на понад $7 мільярдів

Це перший випадок в історії України, коли "Газпром" уклав контракт на транзит за європейським принципом "качай або плати".

Чотириденні переговори української сторони з представниками російського "Газпрому" в Відні закінчилися підписанням договору про транзит блакитного палива. Про це пізно ввечері в понеділок, 30 грудня, повідомив на своїй сторінці в Facebook президент України Володимир Зеленський, передають Патріоти України.

"Кінець року, але не досягнень. Україна підписала контракт на транзит газу на п’ять років, впродовж яких ми отримаємо щонайменше понад $7 мільярдів. Сторони можуть продовжити контракт ще на десять років. Українська ГТС буде завантажена, а це – енергетична безпека та добробут українців!" - написав він.

За його словами, "мінімально гарантоване прокачування складе 65 мілліардов кубометрів газу в перший рік і по 40 мільярдів кубометрів на наступні чотири". "Фактично ж прокачувати можемо більше. Європа знає, що ми не підведемо в енергетичній безпеці", - додав Зеленський.

Заява "Нафтогазу"

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що нова угода України і Росії по транзиту газу вперше в історії будується на європейських правилах за принципом "качай або плати". Він уточнив, що підписав документи у Відні о 14:30 30 грудня, а глава "Газпрому" Олексій Міллер увечері в Санкт-Петербурзі.

"Той факт, що ми підписали контракт на транзит за принципом "качай або плати" на п'ять років - є непересічною подією в таких умовах. Зауважу, що це перший випадок в історії України, коли "Газпром" уклав контракт на транзит за європейським принципом "качай або плати". До цього часу тільки закупівлі газу у "Газпрому" покривалися схожим, але невигідним для України і вигідним для Росії, принципом "бери або плати", - наголосив пан Вітренко.

<"Ми з ним проводили переговори до глибокої ночі, сподіваючись, що підпишемо контракти в одному місці, але мені для підписання потрібні були узгодження правління і наглядової ради "Нафтогазу", а також Кабміну, тому довелося перенести підписання і робити це вже по черзі і дистанційно", - розповів Вітренко.

За його словами, умови контракту є неординарними. Наприклад, додаткові обсяги газу понад передбачених контрактом на транзит російський "Газпром" оплачуватиме за більш високим тарифом.

"Гарантовані обсяги - це мінімум, а не максимум, який ми очікуємо. При цьому додаткові обсяги з більшою гнучкістю бронювання будуть оплачуватися за більш високим тарифом", - підкреслив він.

Директор "Нафтогазу" додав, що робота сторін за правилами, які склалися ще за радянських часів, блокувала транзит для використання тільки "Газпромом", а також не дозволяла Україні повністю інтегруватися в європейський ринок.

"Тепер це в минулому. Нові правила - це більша прозорість, надійність поставок газу, краща конкуренція на ринку, додаткові доходи. Важливість цього переходу ми ще повинні усвідомити", - написав Вітренко.

Він додав, що сторони, крім контракту на транзит газу, підписали угоду про врегулювання - "Газпром" повністю припиняє оскарження рішень Стокгольмського арбітражу.

Керівник НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв зазначив, що в цей раз Україна підійшла до переговорів як ніколи з "сильною позицією".

За його словами, угода по транзиту - результат злагодженої роботи великої команди - від президента і уряду України до рядових співробітників "Нафтогазу".

"Я вдячний всім міжнародним партнерам, хто підтримав Україну і захищав її інтереси в протягом складних переговорів. Зокрема, Сполученим Штатам Америки за дієву і дуже своєчасну підтримку справжньої енергетичної безпеки Європи", - сказав він.

Заява "Газпрому"

Глава "Газпрому" Олексій Міллер зазначив, що фінальний договір уклали після п'яти днів безперервних двосторонніх переговорів у Відні.

"Одночасно підписано цілий комплект угод і контрактів, і ці домовленості дійсно є великою пакетною угодою, яка відновила баланс інтересів сторін", - заявив він.

Міллер уточнив, що документи набувають юридичної сили вже 30 грудня і забезпечують транзит російського газу через Україну після 31 грудня 2019 року.

Реакція ЄС

Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович привітав підписання п'ятирічного контракту між Україною і Росією. "Високо ціную всю важку роботу і зусилля. Завдяки укладеній минулого тижня політичній угоді між Україною, Росією і Європейською комісією відтепер підписано транзитний контракт між відповідними компаніями. Це забезпечить постійний потік газу в Європу з 1 січня 2020 року. Угода скріплена печаткою", - написав він на своїй сторінці в Twitter.

Вирішили зекономити? Експерт пояснив, що не так з січневим перерахунком пенсій в Україні

вівторок, 23 квітень 2024, 11:30

Незалежний консультант Сергій Коробкін, який роз'яснює положення пенсійного законодавства, розповів, чому з початку року прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися, а індексацію пенсій проводять лише у березні, передають Патріоти України. Я...

А ви це знали? Українцям розповіли, як довго потрібно зберігати паперові платіжки за електрику

вівторок, 23 квітень 2024, 11:22

Не виключено, що невдовзі українцям платіжки за комунальні послуги будуть надходити лише в електронному варіанті, передають Патріоти України. Те, що паперові документи потрібно зберігати протягом трьох років, у компанії YASNO назвали «міфом», відзначи...