Видимість стабільності нацвалюти в "ідеальному штормі": Шокуюча причина того, чому долар дешевшає

Зрозумівши, що держава не перерахує гривню, підприємства-експортери стали активніше продавати долар на міжбанку.

Долар подешевшав на валютному ринку. 28 квітня його безготівковий курс втратив 7 копійок, і зупинився в рамках 27,0-27,02 грн / $. Середні готівкові ціни опустилися на 5 копійок: на продажу - до 27,25-27,35 грн / $, на покупці - до 27,85-27,0 грн / $, повідомляють Патріоти України.

"Оптові ціни на готівку опустилися до 27,16-27,20 грн / $. Великої активності з купівлі валюти не спостерігається, ємності ринку немає. Час від часу виникають ситуативні угоди", - описав положення фінансовий аналітик Василь Невмержицький.
Торгівля на міжбанку помітно активізувалася: загальний обсяг торгів піднявся з мінімальних $ 60 млн вчора до $ 140 млн. "Факторами впливу на курсові тренди сьогоднішнього дня стало закінчення фінансового місяцю і потреби учасників ринку в гривні для проведення фінансових розрахунків. Також на ринку позначився триваючий період відшкодувань ПДВ та очікування за результатами першого з березня аукціону Мінфіну з розміщення облігацій внутрішньої держпозики", - прокоментував настрої директор казначейства банку "Кредит Дніпро" Олег Курінний.
Експортери стали активніше конвертувати валютну виручку після того, як в Держказначействі і Мінфіні дали зрозуміти, що відшкодувань з податку на додану вартість в квітні не буде. Бізнес повинен був отримати близько 5,5 млрд грн, але або не отримає нічого, або отримає дуже мало. Такі чутки активно розходилися на фінансовому ринку.
Кабмін не хоче збирати борги по ПДВ. Тому пішли розмови про те, що уряд пропонує провести обмін заборгованості по ПДВ на майбутні платежі з податку на прибуток. Ті платежі, які бізнес зробить у другому кварталі 2020 року. Офіційних заяв із цього приводу ще не було, але ймовірність активно обговорюється на рівні чуток.
Зрозумівши, що держава не перерахує гривню, підприємства-експортери стали активніше продавати долар на міжбанку. Великого попиту на нього з боку імпортерів сьогодні не було. Тому Нацбанк викуповував валюту в резерви - придбав $ 20 млн за 27,05 грн / $. Також скупався "Сітібанк", який взяв дещо менше валюти в діапазоні 27,07-27,08 грн / $.

До речі, якщо вірити свіжому звіту Держказначейства, то в квітні уряд зміг не просто виконати, але навіть перевиконати план надходжень до держбюджету на цілих 15,6%: при цілі в 75,04 млрд грн зібрали відразу 86,7 млрд грн. Однак зробили це не за рахунок зусиль митної та податкової служб - у них загальне недовиконання плану склало відразу 41,9%. І точно не за рахунок приватизації. Гроші в казну зібрали за рахунок прибутку Нацбанку за 2019 рік (42,7 млрд грн).

Здавалося б, за таких зборів можна б і відшкодувати ПДВ бізнесу. Однак квітневе вирівнювання держбюджету не дозволило уряду виконати загальний план за січень-квітень. За 4 місяці бюджет виявився не виконаним на 5,2%: при плані 314 млрд грн зібрали 297,8 млрд грн. Чи не найбільший недобір, особливо з урахуванням карантину. Однак ще потрібно сформувати спецфонд по боротьбі з COVID-19 на 64,7 млрд грн, тому гроші намагаються економити. Тобто не платити, коли це виходить.
Джерело: Страна

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...