Вивід з тіні чи закриття бізнесу? До чого можуть призвести нові обмеження для ФОП в Україні

"Обмеження видів діяльності для першої та другої групи ФОП примусово переведе частину підприємців на третю групу, а там їх буде "чекати" РРО", - пише у своєму блозі Юлія Щерба, бухгалтер-експерт аутсорсингової компанії Accountor Ukraine, зазначають Патріоти України, і продовжує:

"Спрощена система оподаткування створювалась в Україні з метою розвитку малого та середнього бізнесу. Але часто ця система почала використовуватись для тінізації доходів, що призводить до значних недоотримань податків до бюджету. Останнім часом Верховна Рада активно намагається урегулювати питання фіскалізації підприємців, про що говорить низка законопроектів, які надходять до розгляду парламенту. Всі вони мають різні шляхи та підходи до фіскалізації, але основна мета єдина — максимально вивести доходи ФОП із тіньового сектору. Розглянемо один із найбільш обговорюваних законопроектів — 6348.

Ідея законопроекту полягає в обмеженні ризикових видів діяльності ФОП, які знаходяться на першій та другій групах, і залишити їх тільки для третьої групи платників єдиного податку, що, на нашу думку, матиме як позитивний так і негативний вплив на діяльність підприємництва.

Позитивний ефект в тому, що така політика зі сторони держави допоможе зменшити випадки мінімізації доходів та уникнення сплати податків для великого бізнесу, який використовував для цього спрощену систему оподаткування. Здебільшого, це відбувалося шляхом відкриття фіктивних ФОП для реалізації товарів на значні суми здебільшого готівковими розрахунками. Механізм вже налагоджений і знайомий всім — приховуванням значної суми виручки шляхом зменшення фактичної частини доходу за рахунок готівкових операцій.

Негативним моментом є те, що фіскалізація третьої групи торкнеться тих, хто не є цікавим для фіскального контролю. Тобто, така політика передбачає використання РРО усіх без виключення підприємців третьої групи, навіть тих, які не мають готівкових розрахунків. Також, обмеження видів діяльності для першої та другої групи, на думку законотворців, примусово переведе частину підприємців на третю групу, а там їх буде «чекати» РРО. Але скоріше за все, такі обмеження призведуть або до повної тінізації бізнесу, або до закриття значної частини малого підприємництва. Тому, ми вважаємо, що політика держави у частині фіскалізації повинна бути націлена лише на тих підприємців, які мають ризики перевищення лімітів спрощених системи. І в той же час, позбавити зайвого навантаження тих підприємців, які ведуть бізнес «у білу» і вже зараз сплачують всі податки та збори і ніяк не можуть вийти за ліміти спрощених системи.

Очевидно, що даний законопроект не суттєво вплине на наповнення бюджету збільшенням податкових надходжень. Залишається сподіватись, що держава не буде приймати швидких рішень щодо фіскалізації, а доопрацює законопроект пропозиціями експертів та у підсумку ми отримаємо у 2022 році модель фіскалізації, яка буде враховувати інтереси усіх чотирьох груп спрощеної системи оподаткування".
Джерело: НВ

Оце так: У Польщі викинуть тонни українського морозива

вівторок, 16 квітень 2024, 16:22

Польські інспектори заборонили продаж у країні партії понад 7 тонн морозива, яке раніше завезли з України. До якості товару в поляків питань не було – їх не влаштувало маркування, передають Патріоти України. Про відповідне рішення повідомили у мікробло...

Пенсії в Україні порахують за єдиною формулою: Стало відомо, хто отримає майже 10 тис. на місяць

вівторок, 16 квітень 2024, 14:56

В Україні з мінімальною зарплатою розмір пенсії становитиме 2361 грн. Водночас із середньою зарплатою можна отримувати 4741 грн. Українець, який отримує зарплату вдвічі вищу за середню, зможе отримувати пенсії у розмірі 9 491,5 грн. Чим більша зарплата...