"Закручують гайки": В українців за борги по комуналці забирають навіть старі меблі

В Україні зростають борги за комуналку. При цьому за чинними правилами у боржників через суд можуть заарештувати рахунки, а також забрати та продати на торгах старе майно, передають Патріоти України.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Для боржників є таке покарання:

  • за кожен день прострочення платежів потрібно сплачувати пеню у розмірі 0,01% (сукупний розмір пені не може становити більш ніж 100%). Також повернули нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення плати за житлово-комунальні послуги населенням;
  • боржникам можуть будь-якої миті відключити комунальну послугу (якщо це технічно можливо).
  • споживача комунальної послуги зобов'язали упродовж місяця інформувати про свій переїзд.

Як і раніше, проти боржника можуть будь-якої миті подати до суду. Виконавча служба має право накласти арешт на майно, стягнути в борг особисту техніку, речі. Крім того, згідно із законом, банки зобов'язані після звернення судового виконавця блокувати рахунки українців.

Суд може зобов'язати українця заплатити навіть більше, ніж він заборгував. Наприклад, згідно з матеріалами справи № 753/1966/24, "Євро-Реконструкція" подала позов про стягнення заборгованості за надані житлово-комунальні послуги з урахуванням індексу інфляції та 3% річних, нарахованих на суму заборгованості.

В результаті боржнику доведеться, крім самого боргу, заплатити ще 8,9 тис. грн (інфляційні витрати) та 2,4 тис. грн – 3% штрафу. Якщо боржник не платить і немає можливості арештувати його рахунки, виконавча служба має право в рахунок боргу забрати та продати на торгах майже будь-яке майно.

У нормативах прописано мінімальний набір меблів, посуду на кожну особу в родині. А все "зайве" можуть забрати. Потім майно боржника опиняється на відкритих торгах СЕТАМ. Зараз за 675 грн продають люстру боржника. У лоті розміщено фотографію, де люстра все ще зафіксована на стелі.

За стартову ціну в 16 грн продають старий стілець, який забрали у боржника. За 3,75 грн продають старий кнопковий телефон, який також забрали у боржника. Йдеться не тільки про боржників, які не платили за комуналку. Виконавче провадження можуть відкрити через будь-який борг: за аліменти, несплачений кредит або комуналку.

В Україні будуть урізати деякі бюджетні витрати: Чи вдасться цим замінити підвищення податків

середа, 7 серпень 2024, 11:22

Щоб закрити дірку в бюджеті на 500 млрд грн, влада урізатиме деякі бюджетні витрати, які фінансуються коштом міжнародної допомоги. Однак через те, що ці гроші країна не може використовувати для військових цілей, отримати в такий спосіб велику суму не в...

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...