Залишимось без нічого? ЗМІ з'ясували, наскільки мобільні оператори України готові до роботи під час блекаутів

Жодний із трьох найбільших мобільних операторів України не може забезпечити 10-годинну роботу свого зв'язку у випадку повного відключення електроенергії, як це передбачає законодавство. Про це 19 вересня проінформувало "Суспільне". Журналісти опитали представників "Київстар", lifecell і Vodafone,я передають Патріоти України.

Директор "Київстару" Олександр Комаров повідомив, що зараз 60% майданчиків з їх базовими станціями (БС) можуть працювати без світла понад чотири години, решта 40% – дві-три години.

Коли вимикають електроенергію, обладнання живиться від батарей або генераторів, 30% з яких належать третім сторонам, зокрема конкурентам з Vodafone і Lifecell.

"Суспільне" зазначає, що "Київстар" планує забезпечити 25% мережі генераторами, що зможуть живити обладнання три доби. Якщо ж світла не буде довше, "Київстар", за словами Комарова, перетвориться на клаптикову мережу з голосовим зв’язком 3G.

У lifecell стверджують, що понад половина їх базових станцій обладнана новими літієвими батареями, які можуть близько чотирьох годин підтримувати роботу БС.

Оператор підключив частину своїх БС до генераторів партнерів, до стаціонарних і мобільних генераторів, завдяки чому "можна довготривало підтримувати роботу обладнання після виснаження батарей, проте про безперебійний і швидкий мобільний інтернет за таких умов не йдеться".

Представники Vodafone пояснили "Суспільному", що понад 50% їх базових станцій зможуть працювати без світла чотири-шість годин, але цей час залежить від кількості активних абонентів у мережі та інтенсивності використання ними зв'язку.

"Суспільне" виокремило основні проблеми мобільних операторів України в плані забезпечення зв'язку у випадку блекаутів:

  • потрібні значні інвестиції, щоб забезпечити всі базові станції 10-годинною роботою (так, "Київстар" говорить про 6-8 млрд грн);
  • необхідний час, щоб знайти обладнання (10 годин роботи за умов блекауту оператори мають забезпечити до 1 лютого 2025 року);
  • час обробки заяв на збільшення потужностей БС;
  • необхідність збільшувати персонал компанії на фоні мобілізації.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...