Запасайтеся улюбленим напоєм: Кава у світі подорожчала до 10-річного рекорду

Ціни на каву зросли до найвищого за 10 років рівня і можуть продовжити йти вгору протягом 2022 року, повідомляють Патріоти України з посиланням на CNBC.

Грудневі ф’ючерси на каву 29 листопада на торгах сягнули 2,45 долара за фунт (1,06 дол/кг). Згодом котирування дещо впали, проте залишаються на найвищих рівнях з 2011 року, коли ціни перетнули 3 долара за фунт.

Міжнародна асоціація кави також назвала еталонну ціну зерна у 2,07 долара за фунт, що на 85% більше, ніж торік.

INVESTING

Зумовила таке зростання передусім аномально холодна погода та заморозки у Бразилії. Крім того, що морози уразили окремі плантації, країна пройшла цьогоріч і через посуху, що спричинило нестабільність у врожаї на 2022 рік.

Аналітики вважають, що такі несприятливі погодні явища вплинуть на врожай і після цього року: у 2022 році, можливо, навіть у 2023 році. Крім того, зазначається, що виробництву кави потрібно близько двох років, аби відреагувати на зміну ціни.

Крім погодних умов, світові проблеми у логістиці дісталися і до цін на каву, адже виробники та обсмажувальники зерен є переважно компаніями з різних країн.

Ринкова невизначеність також пов’язана з країнами-експортерами. Йдеться про Ефіопію, яка перебуває на межі громадянської війни, а також В’єтнам, де зростає захворюваність на коронавірус, що може нашкодити виробництву.

Бразилія та В’єтнам є одними з основних країн-експортерів кави у світі.

Фінансування пенсій в Україні опинилося під загрозою? Що кажуть у Кабміні

вівторок, 30 квітень 2024, 16:43

Низка подій в останні місяці привела до того, що під загрозою опинилися не тільки виплати другої пенсії українцям, але й фінансування пенсій та соціальних виплат в Україні в цілому, передають Патріоти України. І головна причина виникнення такої ситуаці...

Українці переходять на безготівкові операції на рівні з Західною Європою: Що це означає

вівторок, 30 квітень 2024, 15:54

Українці активно користуються безготівковими операціями, виконуючи в середньому 90 транзакцій з платіжними картками та 41 кредитний переказ протягом півроку. Ця тенденція виходить за рамки країн Європи, переважаючи такі країни, як Франція та Німеччина....