Зарплати українців у 2022-му урізали, але Кабмін говорить про підвищення: Як насправді "переглянули" мінімалку

Мінімальну зарплату українцям у 2022-му збільшать лише з жовтня. Фактично на 10 місяців її розмір заморозили. Ба більше, зростання становитиме всього 200 грн (близько 3%, до 6700 грн). І це при тому, що ціни за найскромнішими прогнозами зростуть на 6%, зазначають Патріоти України.

Це випливає з ухваленого 2 грудня бюджету України на 2022 рік. Фактично Кабінет міністрів, розповідаючи про підвищення зарплати наступного року, прирік українців на зниження рівня доходів. Мінімалку в Україні отримують насамперед бюджетники, а також незахищені працівники в невеликих містах та селах. Їхня купівельна спроможність наступного року значно впаде.

Варто також зазначити, що й досягнення у вигляді середньої зарплати понад 500 доларів (еквівалент 14 тис. грн), яке озвучував першого грудня президент Володимир Зеленський, є сумнівним. За даними Держстату, середній дохід на одну особу в Україні становить у другому кварталі 2021-го лише 6,3 тис. грн. Водночас 30% населення живе на менш ніж 4 тис. грн на місяць.

До чого призведе замарожування мінімалки?

  • скоротяться надходження до Пенсійного фонду;
  • збережеться високий рівень тіньової економіки (зарплати платять у конвертах, а податки платять із мінімалки);
  • скоротяться надходження до бюджету країни та міст (за рахунок нижчого надходження від ПДФО).

Зазначимо, раніше OBOZREVATEL питав у прем'єра, чому передбачили таке незначне зростання мінімалки. Він відповів: "Це пряме вливання грошей в економіку. Тому що мінімальна заробітна плата – це бюджетники... Це також навантаження на бізнес, який сплачує прозоро виплати. Тут важливо вибрати дуже вдалий момент для такого збільшення, щоб воно дало результат". Але в результаті мінімалку просто заморозили.

Мінімальна пенсія збільшиться лише на 159 грн. У липні її підвищать із 1934 до 2027 грн, а в грудні ще до 2093 грн. Як зазначають у Головному науково-експортному управлінні Верховної Ради, "розміри прожиткового мінімуму суттєво відрізняються від його реальних показників – величини достатньої для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження її здоров'я".

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...